Η Επιτροπή Ανταγωνισμού Ενέκρινε την Εξαγορά της «Κρητικός» από την «Μασούτης» μετά από Δεσμεύσεις
Με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειάς της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε, στις 15 Μαΐου, την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρεία «ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.-ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ» (ΜΑΣΟΥΤΗΣ) επί της εταιρείας με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ – ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ – ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ» (ΚΡΗΤΙΚΟΣ), κατά την έννοια του άρθρου 5
Με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειάς της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το «πράσινο φως» στις 15 Μαΐου για την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρεία «ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.-ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ» (ΜΑΣΟΥΤΗΣ) επί της εταιρείας «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ – ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ – ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ» (ΚΡΗΤΙΚΟΣ), σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 (β) του Ν. 3959/2011.
Η Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε σήμερα, προέβη σε αυτήν την έγκριση κατόπιν ανάληψης συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την εξαγοράζουσα εταιρεία, τη ΜΑΣΟΥΤΗΣ. Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν την εκποίηση καταστημάτων και τη διακοπή χρήσης σημάτων σε διάφορα σημεία σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Οι σχετικές αγορές που διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της συγκέντρωσης είναι:
- α) Η αγορά λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, η οποία κατηγοριοποιείται περαιτέρω σε:
- (i) αγορά διανομής ειδών σούπερ μάρκετ και
- (ii) αγορά εφοδιασμού ειδών σούπερ μάρκετ («αγορά ζήτησης»).
- β) Η αγορά χονδρικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ.
Για να αξιολογηθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού πριν και μετά την εξαγορά, εστιάστηκε στα μερίδια αγοράς των ανταγωνιστών για το έτος 2025 στις «τοπικές αγορές» όπου βρίσκονται τα καταστήματα-στόχοι της ΚΡΗΤΙΚΟΣ. Η γεωγραφική οριοθέτηση των τοπικών αγορών έγινε βάσει ακτίνας: έως 10 λεπτά με αυτοκίνητο από το κατάστημα-στόχο σε δημοτικές ενότητες άνω των 10.000 κατοίκων (αστικές περιοχές) και έως 30 λεπτά με αυτοκίνητο σε δημοτικές ενότητες κάτω των 10.000 κατοίκων (μη αστικές περιοχές).
Η ψηφιακή χαρτογράφηση της αγοράς αποκάλυψε οριζόντιες επικαλύψεις μεταξύ των δύο εταιρειών σε 54 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες. Σε 60 από τις 586 τοπικές αγορές με επικάλυψη, το αθροιστικό μερίδιο της νέας οντότητας υπερέβαινε το 50%.
Σε 23 από αυτές τις 60 αγορές, όπου είτε η ΚΡΗΤΙΚΟΣ είτε η ΜΑΣΟΥΤΗΣ κατείχε ήδη θέση άνω του 50%, η αύξηση του μεριδίου μετά τη συγκέντρωση (που κυμαίνεται από 5-15% έως 45-55%) εκτιμήθηκε ότι ενίσχυε υφιστάμενη δεσπόζουσα θέση, προκαλώντας σοβαρές αμφιβολίες για τη συμβατότητα με τον ανταγωνισμό.
Στις υπόλοιπες 37 αγορές, όπου το μερίδιο της νέας οντότητας ξεπερνούσε το 50% για πρώτη φορά μετά τη συγκέντρωση, εκτιμήθηκε ότι η πράξη θα προκαλούσε μεταβολή στη δομή της αγοράς με τη δημιουργία δεσπόζουσας θέσης, εγείροντας επίσης σοβαρές αμφιβολίες.
Για την αντιμετώπιση αυτών των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων, η ΜΑΣΟΥΤΗΣ ανέλαβε διορθωτικά μέτρα. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε για:
- Την εκποίηση πέντε καταστημάτων λιανικής πώλησης της ΚΡΗΤΙΚΟΣ και ενός καταστήματος της ΜΑΣΟΥΤΗΣ, τα οποία βρίσκονται στο Ρέθυμνο και στη Χαλκιδική.
- Τη διακοπή χρήσης σημάτων από 47 συνεργαζόμενα καταστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν διάφορες περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο, η Χαλκιδική, η Θάσος, τα Χανιά, η Λέρος, η Καβάλα, η Κέρκυρα, η Κάλυμνος κ.α., είτε συνεργάζονταν με την ΜΑΣΟΥΤΗΣ (Express Market) είτε με την ΚΡΗΤΙΚΟΣ («Πρόοδος Μάρκετ», «CRM-ΑΡΙΑΔΝΗ», «Ελληνικά Μάρκετ», «ΗΛΙΟΣ» ή «ΚΡΗΤΙΚΟΣ»).
Επιπλέον, η ΜΑΣΟΥΤΗΣ ανέλαβε την υποχρέωση να διορίσει έναν ανεξάρτητο Επιβλέποντα Εντολοδόχο, εγκεκριμένο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για την ορθή εκτέλεση των δεσμεύσεων.
Οι προτεινόμενες δεσμεύσεις κρίθηκαν αναλογικές, κατάλληλες και επαρκείς για την άρση των διαπιστωθέντων προβλημάτων ανταγωνισμού. Με την υλοποίησή τους, αναμένεται να μειωθεί το συνολικό μερίδιο της νέας οντότητας κάτω του 50% στις σχετικές τοπικές αγορές, ενώ η εκποίηση των καταστημάτων και η διακοπή συνεργασιών αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό μέσω της εισόδου νέων ανταγωνιστικών καταστημάτων ή την ένταξη των συνεργαζόμενων δικτύων σε άλλες αλυσίδες.
Για αυτούς τους λόγους, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε Ολομέλεια, ενέκρινε ομόφωνα, βάσει του άρθρου 8 παρ. 4Α του Ν. 3959/2011, τη συγκέντρωση που αφορά την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου της ΜΑΣΟΥΤΗΣ επί της ΚΡΗΤΙΚΟΣ, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ΜΑΣΟΥΤΗΣ.
