Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Πίεση στους Ρώσους για Διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν
Την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση για να υποχρεωθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ειρηνευτικές συνομιλίες, υπογράμμισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων που είχαν σήμερα το πρωί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, ο
Συζητήσεις για την Ειρηνική Λύση στην Ουκρανία
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους το πρωί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισαν τη σημασία της διαρκούς πίεσης ώστε να αναγκαστεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία.
Σύμφωνα με πηγή από την ΕΕ, ο Ζελένσκι ενημέρωσε τους ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις που στοχεύουν σε πολιτικούς και ενεργειακούς στόχους στην Ουκρανία. Παράλληλα, ανέφερε την οικονομική κατάσταση της χώρας του καθώς και τις πιο επείγουσες ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Επιπλέον, συζήτησαν για τις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός.
Οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πρόθεσης από πλευράς Ρωσίας να εμπλακεί σε σοβαρές συνομιλίες για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής λύσης και τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Γι’ αυτό το λόγο συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η άσκηση πιέσεων στον Πούτιν ώστε να προσέλθει σε διάλογο.
Ο Ζελένσκι εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στους Ευρωπαίους ηγέτες για την πρόσφατη έγκριση του 19ου πακέτου κυρώσεων, τονίζοντας τη σημασία της μακροχρόνιας στήριξης που παρέχει η ΕΕ στην Ουκρανία.
Μετά τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέχισαν τις συνομιλίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας κατά τα επόμενα δύο χρόνια (2026-2027).
Αργότερα σήμερα το απόγευμα θα επιστρέψουν στις συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκραλία.
