21/01/2026

Φάμελλος: «Ντροπή και προσβολή η απουσία του Πρωθυπουργού από τη συζήτηση της πρότασής του»

Επίθεση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατηγορώντας τον για την απουσία του από τη συζήτηση στην Βουλή για την σύσταση εθνικής διακομματικής επιτροπής για τον πρωτογενή τομέα. Είπε συγκεκριμένα: «Είναι ντροπή και προσβολή η απουσία σήμερα του Πρωθυπουργού από τη συζήτηση της δικής του πρότασης για την επιτροπή για

Βουλή – Φάμελλος: Είναι ντροπή και προσβολή η απουσία του Πρωθυπουργού από τη συζήτηση της δικής του πρότασης

Σφοδρή Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απουσία του στη Βουλή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω της απουσίας του από τη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τη δημιουργία μιας εθνικής διακομματικής επιτροπής που αφορά τον πρωτογενή τομέα. Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι: «Είναι ντροπή και προσβολή η απουσία σήμερα του Πρωθυπουργού από τη συζήτηση της δικής του πρότασης για την επιτροπή για τον αγροτικό τομέα. Και ενώ ο ίδιος επέλεξε τον προγραμματισμό της συνεδρίασης. Είναι μία ευθεία απαξίωση της Βουλής.»

Κατηγόρησε επίσης ότι αυτή η στάση αποδεικνύει την ανικανότητά του να διαχειριστεί έναν τόσο κρίσιμο θεσμό και υπογράμμισε πως δεν δείχνει σεβασμό προς τη διαδικασία των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων.

Ο Φάμελλος εξέφρασε τις ανησυχίες τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απέναντι στην πολυεπίπεδη κρίση, η πρόταση της κυβέρνησης περιορίζεται σε μια διακομματική επιτροπή που έχει δεδομένα μικρή διάρκεια και όρια δραστηριοτήτων.» Υποστήριξε ότι οι υπάρχοντες σχεδιασμοί έχουν ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο παρελθόν.

«Μας προτείνετε μια επιτροπή ενώ οι προϋπολογισμοί σας έχουν μειωθεί κατά 241 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2026 συγκριτικά με το 2025», ανέφερε αναφερόμενος στις περικοπές στα κονδύλια αγροτικής ανάπτυξης.

Προσέθεσε μάλιστα ότι «καλείτε σε συνδιάσκεψη ενώ έχετε ήδη μεταφέρει κρίσιες υπηρεσίες όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αρχή Δημοσίων Εσόδων χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και αντιθέτως σε άλλες χώρες, υπεύθυνα φορείς παραμένουν αυτοτελείς». Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιχειρεί να προστατέψει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα εν μέσω ερευνών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταγγέλει ανοικτά αυτή τη συμφωνία mercosur”, συνέχισε ο Φάμελλος καλώντας εκ νέου να ψηφιστεί η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο καθιστώντας σαφές ποια είναι η θέση της κυβέρνησης.

Η Πρόταση και τα Δεδομένα

Παρουσίασε μάλιστα μια εναλλακτική λύση ζητώντας τη σύσταση ενός μόνιμου Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής υπό την αιγίδα της Βουλής με συμμετοχή πολιτικών κομμάτων,παραγωγών καθώς και εκπροσώπων από σωματεία και επιστημονικούς φορείς. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μόνιμος μηχανισμός συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά ζητήματα όπως είναι οι κρίσεις λόγω κόστους παραγωγής ή κλιματικές αλλαγές.

Crisis and Future steps

“Τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα απαιτούν επείγουσα αλλαγή πολιτικών”, δήλωσε ο Φάμελλος προσδιορίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει άμεσα εκλογές καθώς η τρέχουσα κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις ανάγκες των αγροτών προς όφελος kartels.”

“Το σχέδιό σας απέτυχε κύριε Μητσοτάκη”, είπε κλείνοντας “Η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να περιμένει.”