«Φλόγες και Θάνατος: Πυροσβέστης χάνει τη ζωή του στην Πορτογαλία»
Ένας πυροσβέστης που συμμετείχε στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της Πορτογαλίας έχασε τη ζωή του σε «δυστύχημα», ανεβάζοντας σε δύο τον αριθμό των νεκρών από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της πορτογαλικής προεδρίας. Ο πυροσβέστης σκοτώθηκε «εν ώρα υπηρεσίας» χθες Κυριακή σε τροχαίο

Θάνατος πυροσβέστη στην Πορτογαλία λόγω πυρκαγιών
Ένας πυροσβέστης που συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των φλεγόμενων περιοχών στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Πορτογαλίας έχασε τη ζωή του σε «δυστύχημα», αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων από τις πρόσφατες φωτιές σε δύο, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας.
Ο άτυχος πυροσβέστης σκοτώθηκε «εν ώρα υπηρεσίας» την Κυριακή, όταν σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο συνάδελφοί του. Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σούσα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και αναγνώρισε «την αδιάκοπη αφοσίωση» των ανδρών και γυναικών της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Αυτό το περιστατικό έρχεται μετά τον θάνατο ενός πρώην δημάρχου την Παρασκευή στην Γκουάρντα, ο οποίος συμμετείχε επίσης στις προσπάθειες κατάσβεσης.
Σήμερα το πρωί περίπου 2.000 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να καταπολεμήσουν τις πολλές εστίες φωτιάς που εξακολουθούν να μαίνονται στη βόρεια και κεντρική Πορτογαλία. Ειδικότερα, για την κατάσβεση της φωτιάς στο Αργαντίλ έχουν συγκεντρωθεί χίλιοι άνδρες από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, όπως έχει πράξει και η Ισπανία. Σήμερα αναμένονται στη χώρα δύο σουηδικά αεροπλάνα για να ενισχύσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης των πύρινων μετώπων. Επιπλέον, τα Canadair που στάλθηκαν από το Μαρόκο θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι την Τετάρτη σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Εσωτερικών Μαρία Λουσία Αμαράλ.
Παράλληλα οι αρχές έχουν επεκτείνει έως αύριο Τρίτη τα έκτακτα μέτρα πρόληψης για τις φωτιές, στα οποία περιλαμβάνεται η απαγόρευση πρόσβασης σε συγκεκριμένα δασικά οικοτόπους καθώς και η χρήση πυροτεχνημάτων.
Από την αρχή του έτους σχεδόν 1.850.000 στρέμματα έχουν καεί στη χώρα μας – μια έκταση μεγαλύτερη από αυτή που κάηκε συνολικά το 2024 (1.360.000 στρέμματα), σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Ινστιτούτου Δασών (ICNF).