13/08/2025

«Φωτιά σε Χίο, Αχαΐα, Μεσολόγγι και Ζάκυνθο: Η μάχη με τα πύρινα μέτωπα»

Η σημερινή ημέρα ήταν πολύ δύσκολη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς έντονες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε Χίο,Αχαΐα Μεσολόγγι και Ζάκυνθο ενώ επίσης δύσκολη αναμένεται να είναι και η νύχτα,καθώς υπάρχουν ακόμα ενεργές εστίες φωτιάς,απειλώντας οικισμούς,εργοστάσια και χωράφια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής τις τελευταίες 24 ώρες εκδηλώθηκαν 82 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Πύρινα μέτωπα σε Χίο,Αχαΐα,Μεσολόγγι και Ζάκυνθο

Δραματική Κατάσταση με Πυρκαγιές σε Πολλές Περιοχές

Η σημερινή ημέρα αποδείχθηκε εξαιρετικά απαιτητική για τις δυνάμεις πυρόσβεσης, καθώς σοβαρές φωτιές μαίνονται σε περιοχές όπως η Χίος, η Αχαΐα, το Μεσολόγγι και η Ζάκυνθος. Η νύχτα που έρχεται αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη, καθώς παραμένουν ενεργές εστίες φωτιάς που απειλούν κατοικίες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πυροσβεστική υπηρεσία, τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν 82 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Από αυτές, οι 23 συνεχίζουν να καίνε ασταμάτητα ενώ οι υπόλοιπες 59 κατασβέστηκαν άμεσα στην αρχική τους φάση.

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Β. Βαρθακογιάννης ανέφερε κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης ότι οι δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν συνολικά 106 πυρκαγιές σήμερα, πολλές από τις οποίες παρέμεναν «ανοιχτές» από την προηγούμενη ημέρα.

Τα τοπικά ανακριτικά γραφεία και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) συνεχίζουν τις έρευνες για τα αίτια των πυρκαγιών. Μέχρι τις 20:00 η φωτιά είχε περικυκλώσει την περιοχή Βολισσό στη Χίο και οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από τις παραλίες Λημνιά και Αγία Μαρκέλλα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν επτά πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος μαζί με πέντε περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό. Έχουν ήδη απεγκλωβιστεί 63 άτομα μέχρι στιγμής —40 μέσω ιδιωτικών σκαφών και 23 μέσω των πλωτών του Λιμενικού.

Στις 18:00 τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μαζί με 18 πυροσβέστες αναχώρησαν από το λιμάνι της Μυτιλήνης προς Χίο. Επιπλέον μια ομάδα δασοκομάντος καθώς επίσης ένα ελικόπτερο που βρίσκεται στη Μυτιλήνη θα συνδράμουν στις προσπάθειες κατάστασης της φωτιάς. Αναμένονται επίσης ενισχύσεις από άλλες περιοχές της Ελλάδας σύντομα στη Χίο.

Στο Μεσολογγίου συγκεκριμένα στην περιοχή Σταμνά έχει εκδηλωθεί μεγάλη φωτιά κι οι κάτοικοι κλήθηκαν μέσω μηνύματος στο κινητό τους (112) να απομακρυνθούν άμεσα από το χωριό τους. Για την κατάστολη της φωτιάς εργάζονται συνολικά 26 πυροσβέστες με δέκα οχήματα ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου έχουν διατεθεί πέντε εναέρια μέσα για αερορίψεις νερού.

Sτη Ζάκυνθο ξέσπασε μια άλλη μεγάλη φωτιά λίγο μετά τις πρώτες πρωινές ώρες στις δασικές εκτάσεις κοντά στο Κοιλιωμένο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα: στον Αγαλά,στο Κοιλιώμενο και κοντά στο χωριό Λιθακιάς. Συνολικά συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάστασης περίπου 60 πυροσβέστες με δεκαπέντε οχήματα καθώς επίσης εθελοντικές ομάδες και πεζοπόρες μονάδες υποστήριξης ενώ πολλές υδροφόρες συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή εκ μέρους του δήμου Ζακύνθου αλλά κι άλλων φορέων.

Παράλληλα στην Αχαΐα επικρατεί πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω μιας μεγάλης φωτιάς κυρίως στον δυτικό τομέα του νομού που ξεκίνησε κοντά στη βιομηχανική ζώνη κι έχει πλησιάσει επικίνδυνα τον αστικό ιστό στα προάστια της Πάτρας (Καμίνα). Το μέτωπο που υπήρχε πιο πέρα στην πόλη στο Πλατανί έχει τεθεί υπό έλεγχο πλέον.
Για την καταστολή αυτής της μεγάλης έκτασης επιχειρούν συνολικά είκοσι εναέρια μέσα τα οποία εναλλάσσονται μεταξύ τους για καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών τους.