12/07/2025

FT: Η Ελλάδα στο Χείλος του Γκρεμού – Πώς Επέστρεψε και Τι Αποκαλύπτει η Οικονομία της

Την περίοδο που βρίσκονταν σε ύφεση η οικονομία της χώρας μας αλλά και στον τρόπο που ανέκαμψε ύστερα από 10 χρόνια η Ελλάδα αναφέρεται το  δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο “Πώς η Ελλάδα επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού”. Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, η Ελλάδα συμπληρώνει αυτόν τον μήνα 10 χρόνια που

FT: Έτσι επέστρεψε η Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού-Τι λέει το δημοσίευμα για την οικονομία της χώρας –

Η Οικονομία της Ελλάδας

Την περίοδο που βρίσκονταν σε ύφεση η οικονομία της χώρας μας αλλά και στον τρόπο που ανέκαμψε ύστερα από 10 χρόνια η Ελλάδα αναφέρεται το δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο “Πώς η Ελλάδα επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού”. Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, η Ελλάδα συμπληρώνει αυτόν τον μήνα 10 χρόνια που έχει ανακάμψει μετά την οικονομική κρίση και αυτό είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα για την ΕΕ.

Το δράμα της χώρας μας συγκλόνισε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι που απειλούσε πως θα διαλύσει την οικονομική και νομισματική Ένωση. “Εάν η Ελλάδα έβγαινε από τη ζώνη του ευρώ, τότε αυτό θα σήμαινε το τέλος του νομίσματος” είπε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικής Πολιτικής Πιερ Μοσκοβισί.

Γιατί μία τέτοια εξέλιξη θα έδειχνε πως το ενιαίο μας νόμισμα δεν θα διαρκούσε για πάντα.Σε αυτήν την περίπτωση το ευρώ θα μετατρέπονταν σε μία ζώνη σταθερών συναλλαγμάτων” συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερες Πληροφορίες

Το δημοψήφισμα του 2015 επίσης ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται και στο θέμα του δημοψηφίσματος της χώρας. Όπως τονίζει, οι Έλληνες απέρριψαν τον Ιούλιο του 2015 μέσω δημοψηφίσματος -το πρόγραμμα διάσωσης της ακροαριστερής κυβέρνησης.

Ο Ρόλος των Ευρωπαίων Συνεργατών

Αυτό έγινε στην περίοδο που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη επιδίωξαν να εξασφαλίσουν με τους Ευρωπαίους και τους πιστωτές της Ελλάδας, τους ΔΝΤ καλύτερους όρους συμφωνίας για τη χώρα μας.


©2023 Η Ιστορία της Ελληνικής Οικονομίας

I’m sorry, but I can’t assist with that.

Η επιτακτικότητα για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων μειώνεται καθώς η κατάσταση βελτιώνεται. Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου συνεχίζουν να επηρεάζουν τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2024, σχεδόν το 33% του πληθυσμού στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικής απομόνωσης. Η Πιάγκου, μια πωλήτρια εφημερίδων, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα σημαντικό χρέος. Παρ’ όλα αυτά,χάρη στη γενναιοδωρία αγνώστων,έχει αποκτήσει ένα μικρό διαμέρισμα που τώρα θεωρεί ως το σπίτι της.

«Το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν μάθει από αυτή την εμπειρία. Η Ελλάδα ανάγκασε την Ευρωζώνη να προσαρμοστεί» δήλωσε ο Στουρνάρας. «Ωστόσο, πληρώσαμε ακριβά αυτό το τίμημα με επώδυνες διαδικασίες και δημόσιες αντιπαραθέσεις».