29/10/2025

Γάλα: Ανατροπές στις τιμές και προοπτικές επάρκειας της πρώτης ύλης

Την εκτίμηση πως θα μειωθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος λόγω της ευλογιάς αλλά και ότι θα αυξηθούν οι τις τιμές παραγωγού εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του κλάδου. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα αναμένεται να ανέβει στα 1,65 ευρώ το κιλό από τα 1,35 με 1,4 ευρώ το κιλό, ενώ σε

Γάλα: Οι νέες εκτιμήσεις για την τιμή του – Τι ισχύει για την επάρκεια στην πρώτη ύλη – enikonomia.gr

Μείωση παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος και πιθανές ανατιμήσεις

Εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, εξαιτίας της ευλογιάς που έχει πλήξει τον τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα είναι πιθανό να αυξηθεί στα 1,65 ευρώ ανά κιλό από 1,35 έως 1,4 ευρώ που είναι σήμερα. Όσον αφορά στο κατσικίσιο γάλα, αναμένεται να ξεπεράσει το 1 ευρώ ανά κιλό από τα τρέχοντα 85 μέχρι 89 λεπτά.

Οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν ήδη παρατηρήσει ελλείψεις στο διαθέσιμο γάλα και προειδοποιούν για ενδεχόμενες νέες ανατιμήσεις στο κοντινό μέλλον, κυρίως για τη φέτα. Η τιμή της φέτας μπορεί να ξεπεράσει τα 14 ευρώ ανάκιλο από την τρέχουσα τιμή των 12,5 – 13 ευρώ.

Προοπτικές και ανησυχίες στην αγορά

Η βιομηχανία εκφράζει ανησυχίες για τις ελλείψεις αίγων και προβάτων λόγω των επιπτώσεων της ευλογιάς που έχει οδηγήσει σε θανάτους χιλιάδων ζώων. Υπολογίζεται ότι η παραγωγή θα πέσει κατά περίπου 27% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που θα ασκήσει πίεση στις τιμές των προϊόντων.

Σχεδιάζεται ήδη μια αύξηση στις τιμές παραγωγού κατά περίπου επτά έως δέκα λεπτά. Ωστόσο ο Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας σημειώνει ότι αυτές οι τιμές παραμένουν χαμηλές συγκριτικά με το κόστος παραγωγής: «Θα πρέπει να επιστρέψουμε στις προηγούμενες επίπεδες πριν την περίοδο του κορoνοϊού».

Προοπτική για τη Φέτα

“Οι ελλείψεις αφορούν πρώτες ύλες που δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στα τελικά προϊόντα”, δηλώνει ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Η ανάγκη ωρίμανσης των προϊόντων όπως η φέτα σημαίνει ότι οι νέες αυξήσεις θα αντανακλούν στη ζήτηση.

Ο ίδιος επισημαίνει επίσης πως υπάρχουν κίνδυνοι ακόμη και για ελλείψεις στη φέτα στην εγχώρια αγορά καθώς πάνω από τους μισούς τόνους ελληνικής παραγωγής εξάγονται (91.000 τόνοι επί συνόλου 140.000 τόνων).

Aναμένονται όμως και αυξήσεις σε άλλους τύπους γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το αγελάδινo γάλα αλλά και το γιαούρτι.