«Γεωργιάδης και Αγαπηδάκη στη Βουλή: Στρατηγικές για την επιτυχία του προγράμματος «Προλαμβάνω»»
«Εθνική απόκριση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των μυοκαρδιοπαθειών», ήταν το θέμα της ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στο επίκεντρο της οποίας συζητήθηκαν τα βήματα για την διαμόρφωση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση τους, με έμφαση την πρόληψη. Γεωργιάδης για τροχαίο στην Βούλα: 3 σοβαροί τραυματισμοί «αλλά όχι με κίνδυνο

Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση Καρδιοαγγειακών Νοσημάτων
Η ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εστίασε στο θέμα «Εθνική απόκριση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των μυοκαρδιοπαθειών». Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ενέργειες που απαιτούνται για τη διαμόρφωση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου με κύριο στόχο την πρόληψη.
Ο υπουργός Υγείας,Άδωνις Γεωργιάδης,αναφέρθηκε σε πρόσφατο τροχαίο στην περιοχή της Βούλας,όπου σημειώθηκαν τρεις σοβαροί τραυματισμοί «αλλά όχι με κίνδυνο ζωής». Το κοινό συμπέρασμα όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι «η πρόληψη σώζει ζωές» και η ενίσχυση αυτού του μηνύματος στην κοινωνία θα μπορούσε να έχει θεαματικά αποτελέσματα.
Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του προγράμματος «Προλαμβάνω», λέγοντας: «Είναι λυπηρό ότι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να προστατεύουν την καρδιά τους.Η ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει σημαντικά στη διάγνωση και θεραπεία καρδιακών παθήσεων. Είναι κρίσιμο η Βουλή να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό.»
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, 5,8 εκατομμύρια πολίτες είναι δικαιούχοι του προγράμματος και ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια έχουν επωφεληθεί από τις εξετάσεις που προσφέρει. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια διαδικασία όπου οι εξετάσεις οδηγούν σε περαιτέρω αξιολόγηση αν υπάρχει κίνδυνος.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, συμφώνησε ότι τα καρδιακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στη χώρα μας και τόνισε πως μέσω του προγράμματος “Προλαμβάνω” πάνω από το 50% των δικαιούχων έχουν ήδη υποβληθεί σε προληπτικές εξετάσεις.
“Η διαδικασία είναι απλή και δωρεάν”, ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη. “Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές που συνεργάζονται με το πρόγραμμα.” Επισήμανε επίσης ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν αυτήν την πρωτοβουλία.
Ο καθηγητής Καρδιολογίας Λάμπρος Μιχάλης μίλησε για μια νέα δράση στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας καρδιακών παθήσεων. Ο στόχος είναι ο εντοπισμός αιφνιδίων νεανικών θανάτων λόγω καρδιάς μέσω έγκαιρης διάγνωσης.
“Οι θάνατοι αυτοί μπορούν συχνά να αποφευχθούν,” δήλωσε ο καθηγητής Μιχάλης τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης στην καταπολέμηση αυτών των περιστατικών.
Αξιολογώντας τα δεδομένα σχετικά με τους αιφνίδιους θανάτους νέων ατόμων λόγω καρδιοαγγειακών προβλημάτων, ο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος επεσήμανε πως υπάρχουν περίπου 20.000 ασθενείς στη χώρα μας που δεν έχουν διαγνωστεί σωστά ή δεν λαμβάνουν κατάλληλες θεραπείες.
“Πρέπει να βρούμε τρόπους ανίχνευσης αυτών των περιπτώσεων,” είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Βλαχόπουλος αναφερόμενος στα περιστατικά ξαφνικού θανάτου αθλητών ως ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε η Κωνσταντίνα Αγγελή επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διάγνωση και θεραπεία τέτοιων ασθενειών.
“Αυτός ο τομέας αναπτύσσεται γρήγορα στην Ιατρική,” πρόσθεσε.
Ο Παναγιώτης Βάρδας επικέντρωσε επίσης στους κινδύνους του αιφνιδίου νεανικού θανάτου παραθέτοντας πρόσφατα περιστατικά που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.
“Η έγκαιρη εξέταση μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές,” τόνισε.