Γεραπετρίτης: Ο Διάλογος με την Τουρκία ως Εγγύηση Ειρήνης, Όχι Ένδειξη Αδυναμίας
Υπέρ των πρωτοβουλιών, που προάγουν την ασφάλεια, την σταθερότητα, και την ειρήνη, τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο κ. Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», αναφέρθηκε στη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο «Συμβούλιο Ειρήνης» αλλά και στις εξελίξεις στη Γροιλανδία, λέγοντας ότι η χώρα μας συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ υπεραμύνθηκε
Υποστήριξη σε Πρωτοβουλίες που Προάγουν την Ασφάλεια και την Ειρήνη
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε τη σημασία των προσπαθειών που προάγουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρηνική συνύπαρξη. Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», μίλησε για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο «Συμβούλιο Ειρήνης» καθώς και τις εξελίξεις γύρω από τη Γροιλανδία. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους της ενώ υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με την Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα διατηρεί αναφαίρετο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια».
Η Στήριξη στην Ασφάλεια και στη Σταθερότητα
Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ πρωτοβουλιών που ενισχύουν την ασφάλεια και σταθερότητα διεθνώς. Ωστόσο, ο υπουργός εξηγεί πως οι κατευθύνσεις του Συμβουλίου Ειρήνης που ιδρύθηκε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ ξεπερνούν τα όρια της περιοχής της Γάζας, κάτι που αιτιολογεί τη μη συμμετοχή μας σε αυτό το άτυπο σώμα. «Η απόσταση ανάμεσα στον προτεινόμενο χάρτη του Συμβουλίου Ειρήνης και το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δημιουργεί ανησυχίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.
Αναφορικά με τις σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον, σημειώθηκε η συμφωνία για προστασία των συμφερόντων στην Αρκτική κι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη περιοχή αυτή είναι κρίσιμος.
Διεθνής Διάλογος Υπό Συνθήκες Σεβασμού
“Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο συλλογικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ”,ανέφερε ο κ.Γεραπετρίτης προσθέτοντας ότι “πρέπει να σεβόμαστε πλήρως την κυριαρχία κι ακεραιότητα των κρατών.” Η διπλωματία χρειάζεται στήριξη ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενες συγκρούσεις που θα απειλήσουν την ύπαρξή μας στο ΝΑΤΟ.
Κλείνοντας τονίζει πως η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια κι υπενθυμίζει πως “διάλογος δεν ισοδυναμεί με υποχώρηση ή παραχώρηση εθνικών συμφερόντων”. Ο διάλογος αποτελεί μια σημαντική βάση για γαλήνη παραμένοντας φίλοι γείτονες”, τόνισε ο Υπουργός.
Aθήνα και Άγκυρα βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης ημερομηνιών για σύγκληση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.
