27/02/2026

Γεράρδος/ΣΕΛΠΕ: Η Ευρώπη σε Κίνδυνο από το Αθέμιτο Παράλληλο Εμπόριο!

Με αποστολή 20 κορυφαίων στελεχών από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις λιανικής, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) βρέθηκε στις Βρυξέλλες με στόχο να αναδείξει τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, ανοίγοντας το διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αποστολή είχε τριπλό σκοπό: (α)να παρουσιάσει

Γεράρδος/ΣΕΛΠΕ: Στην Ευρώπη χτίζεται παράλληλο εμπόριο χωρίς κανόνες






ΣΕΛΠΕ: Αντιπροσωπεία Στελεχών στις Βρυξέλλες

ΣΕΛΠΕ: Αντιπροσωπεία Στελεχών στις Βρυξέλλες για τα Ζητήματα του Λιανεμπορίου

Μια αποστολή 20 κορυφαίων στελεχών από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του τομέα λιανικής πώλησης έφτασε στις Βρυξέλλες, με σκοπό να επισημάνει ζωτικά ζητήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, ανοίγοντας παράλληλα διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η αποστολή είχε τρεις βασικούς στόχους:

  • (α) Να παρουσιάσει στα ευρωπαϊκά όργανα τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας λιανικής στην Ελλάδα,
  • (β) Να καταθέσει τις προτάσεις του ΣΕΛΠΕ,
  • (γ) Να ενισχύσει την παρουσία της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό διάλογο σχετικά με την ενιαία αγορά και τις μεταρρυθμίσεις των τελωνείων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στις Βρυξέλλες, η ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσώπησε ενωμένα τον κλάδο σε μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων στο λιανεμπόριο. Τα θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο περιλαμβάνουν η αυξανόμενη πίεση από ασιατικές πλατφόρμες αγορών, η ανάγκη για προστασία των καταναλωτών, οι ανισότητες στην εφαρμογή νόμων σε όλη την Ευρώπη καθώς και οι πιέσεις που δέχεται ο τομέας εξαιτίας της υπερβολικής κανονιστικής βάσης.

Με τη βοήθεια του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Τσιόδρα, ο ΣΕΛΠΕ διοργάνωσε roundtable συζήτηση με τίτλο «Challenges and opportunities for a thriving retail sector in Greece and the EU», όπου συμμετείχαν ο εισηγητής της τελωνειακής μεταρρύθμισης Dirk Gotink από την Ολλανδία μαζί με άλλα στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπροσώπους κομβικών οργανισμών λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Κώστας Γεράρδος ανέδειξε τρεις κύριες προκλήσεις: τη διαφοροποιημένη αντιμετώπιση μεταξύ των ραγδαίως αναπτυσσόμενων ασιατικών marketplaces και των υγιώς λειτουργούντων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης, τον υπερβολικό αριθμό νομοθετικών κανονισμών στην Ε.Ε., οι οποίοι βαραίνουν τις επιχειρήσεις αυξάνοντας τα κόστη για τους καταναλωτές καθώς και την ελαστική εφαρμογή νόμων ανά κράτος μέλος που υπονομεύει τη νομιμότητα της Ενιαίος Αγοράς. «Τα ζητήματα μας δεν περιορίζονται στα εθνικά σύνορα αλλά είναι ευρωπαϊκά κι απαιτούν σχετικές λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Παιχνιδιών Toys Industry of Europe», σημείωσε ο Κώστας Γεράρδος «το 96% των παιχνιδιών τα οποία αγοράστηκαν μέσω ασιατικών πλατφορμών δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις ασφάλειας σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό». Πρόσθεσε επίσης πως «οι ασιατικές αγορές πλέον καλύπτουν το 20% του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας ενώ δε συμμορφώνονται προς τους νόμους περί προστασίας καταναλωτών ούτε έχουν φορολογικές υποχρεώσεις». Αυτό οδηγεί στη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος εμπορίου χωρίς κανόνες και χωρίς υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενούς μας.»

«Κάθε νέος κανονιστικός πλαίσιο προσθέτει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα λειτουργικά κόστη για επιχειρήσεις που έχουν μέσο καθαρό περιθώριο κάτω από 1.5%. Αυτές οι επιβαρύνσεις καθορίζουν τελικά τις τιμές προϊόντων» πρόσθεσε περαιτέρω.

Οι “κόκκινες ζώνες” σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ:

  • Aσιατικά marketplaces:
  • Υπερ-ρύθμιση:
  • Anísi efarmogi:

Kλείνοντας τη δήλωσή του, o πρόεδρος παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων για να διαφυλαχθεί η ενότητα της κοινής αγοράς αλλά κι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ διεθνώς δραστηριοποιούμενων εταιρειών».

Επίσης ανακοίνωσε δύο βασικές δομές:

  • E.E Retail Monitor:
  • Retail Innovation & Compliance Hub :– Υποχρέωση οικονομικού φορέα (economic operator) μέσα στην Ε.Έ,
    – Προκαταχώρηση πιστοποιημένων προϊόντων πριν εισχωρήσουν στη ευρώπη,
    – Δημιουργίας κοινού data hub ίχνους προϊόντων,
    – Παρότρυνση κατάργηση κανόνων de minimisκαι δύναμη στους τελωνειακού μηχανισμό..