11/02/2026

Γερμανία: 200 εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά όπλα για την υποστήριξη του Κιέβου!

Το Βερολίνο παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, μετά τις επαφές της αμερικανικής αντιπροσωπείας με τη ρωσική ηγεσία στη Μόσχα, η οποία δείχνει άκαμπτη για υποχωρήσεις ως προς τις εδαφικές της διεκδικήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση, υπό πίεση πλέον εξαιτίας του υψηλού κόστους της στήριξης της Ουκρανίας που έχει αναλάβει από το 2022 έως

ΗΠΑ: Αναστέλλουν τις παραδόσεις κάποιων όπλων στην Ουκρανία

Ανησυχίες στο Βερολίνο για την κατάσταση στην Ουκρανία

Το Βερολίνο παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες συνομιλίες της αμερικανικής αντιπροσωπείας με τη ρωσική ηγεσία στη Μόσχα, η οποία επιδεικνύει σκληρή στάση αναφορικά με τις εδαφικές της απαιτήσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση λόγω του αυξανόμενου κόστους υποστήριξης της Ουκρανίας από το 2022 και προσπαθεί να καθορίσει τα επόμενα βήματά της ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά τις δικές της ένοπλες δυνάμεις. Ήδη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι η Γερμανία θα συμβάλει στα νέα πακέτα αποστολής αμερικανικών όπλων προς την Ουκρανία συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως διευκρίνισε, η χώρα θα προχωρήσει σε αγορές όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του μηχανισμού PURL που θεσπίστηκε τον περασμένο μήνα.

Επιπλέον, έχει ήδη χρηματοδοτηθεί ένα πρώτο πακέτο αγοράς και αποστολής αμερικανικών στρατιωτικών συστημάτων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς το Κίεβο προστίθενται επιπλέον 25 εκατομμύρια δολάρια που θα συνειφέρονται μέσω ενός ειδικού ταμείου του ΝΑΤΟ για χειμερινό εξοπλισμό και φροντίδα των ουκρανών στρατιωτών στις πρώτες γραμμές.

Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται αντιδράσεις απέναντι στις δηλώσεις του Πούτιν σχετικά με μια ενδεχόμενη «σύγκρουση με την Ευρώπη». Ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας των Χριστιανοδημοκρατών στη βουλή, δήλωσε μέσω Χ: «Η προληπτική υποχώρηση απέναντι στη Μόσχα ποτέ δεν λειτούργησε ως διαπραγματευτική στρατηγική».

Aύξηση των Δορυφορικών Παρεμβολών

Ταυτόχρονα αυξάνει η ανησυχία γύρω από υβριδικές επιθέσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία. Στην κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων αναφέρθηκε ότι «καθημερινά καταγράφεται διψήφιος αριθμός ρωσσικών κατασκοπευτικών δορυφόρων» πάνω από γερμανικό έδαφος σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche zeitung.

Σύμφωνα με έγγραφο του Ζεμπάστιαν Χάρτμαν από τους Σοσιαλδημοκράτες και Αντιπρόεδρου στην Επιτροπή Άμυνας της βουλής: κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών έχει παρατηρηθεί αύξηση στον αριθμό των ρωσσικών αναγνωριστικών δορυφόρων.«Ο αριθμός των υπερπτήσεων τους πάνω από τη Γερμανία είναι ανάλογα αυξημένος», σημείωσε επίσης πως κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις παρεμβολών σε ευρωπαϊκούς και γερμανικούς δορυφόρους.