05/12/2025

«Γερμανία: Ασφαλιστικό και Ουκρανία – Οι προκλήσεις που αναμορφώνουν την πολιτική σκηνή»

Ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση στα θέματα της οικονομίας και στο ασφαλιστικό ζήτησε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μέρτς, μιλώντας σήμερα στην ομοσπονδιακή Βουλή κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού . Ο χριστιανοδημοκράτης ηγέτης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, μιλώντας για μεταρρυθμίσεις που αποδίδουν- αλλά δεν προχωρούν γρήγορα- και για οικονομία που προχωράει. Έδωσε έμφαση στα ζητήματα

Γερμανία: Στο επίκεντρο το ασφαλιστικό και η Ουκρανία

Σημαντικές Δηλώσεις Μέρτς στη Βουλή για Οικονομία και Ασφαλιστικό

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μέρτς ζήτησε σήμερα ευρεία συμφωνία τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο σχετικά με οικονομικά ζητήματα και το ασφαλιστικό σύστημα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ομοσπονδιακή Βουλή, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός.

Ως ηγέτης του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές πολιτικές αναφερόμενος σε μεταρρυθμίσεις που έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς αλλά χωρίς την ταχύτητα που απαιτείται. Παράλληλα,δήλωσε ότι η γερμανική οικονομία είναι σε πορεία ανάπτυξης.

Επιπλέον,τόνισε τη σημασία της εξωτερικής πολιτικής με ειδική αναφορά στη κατάσταση στην Ουκρανία. Υπογράμμισε ότι η Γερμανία παραμένει πιστή στις θέσεις της,συνεχίζοντας να υποστηρίζει την Ουκρανία και απορρίπτοντας τα αμερικανικά σχέδια για μια ειρηνική λύση.

Όσον αφορά τα εσωτερικά ζητήματα που έχουν προκύψει, ο Μέρτζ επισήμανε ότι κύρια προτεραιότητα είναι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Κάλεσε μάλιστα τους παρόντες να υιοθετήσουν μια «νέα συμφωνία γενεών» για την επίτευξη των απαιτούμενων αλλαγών.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανίας δήλωσε χαρακτηριστικά «η Ευρώπη δεν είναι πιόνι», απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε νομοθετική πρόταση ειρήνης που θα βασίζεται σε παραχωρήσεις από πλευράς της Ουκρανίας.

Η σημερινή «γενική συζήτηση» στη bundestag ξεκίνησε κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αντιδράσεις όχι μόνο από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις αλλά και από μέλη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα του ασφαλιστικού συστήματος.