07/07/2025

Γερμανία: Η Επανάσταση στην Αμυντική Βιομηχανία – Νέες Στρατηγικές Συνεργασίες που Αλλάζουν το Παιχνίδι

Όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρίες προσπαθούν να εμπλακούν στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη και ιδιαίτερα επικερδή αγορά των εξοπλισμών, ενόψει και του σχεδιαζόμενου εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, στον οποίο θα επενδυθούν έως και 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανίας Εξοπλισμών, η άνθηση της βιομηχανίας όπλων μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τον αριθμό

Γερμανία: Όλο και περισσότερες εταιρίες επιδιώκουν να εμπλακούν στην αμυντική βιομηχανία

Ενίσχυση της Γερμανικής Βιομηχανίας Άμυνας

Πολλές γερμανικές εταιρείες στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την ταχύτατα αναπτυσσόμενη και κερδοφόρα αγορά των αμυντικών συστημάτων, καθώς προγραμματίζεται ο εκσυγχρονισμός των στρατιωτικών δυνάμεων με επενδύσεις που ενδέχεται να φτάσουν τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανίας Όπλων, η αύξηση της βιομηχανίας όπλων μετά την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αριθμού των μελών του. «Έχουμε τώρα 340 εταιρίες στα μητρώα μας, 100 περισσότερες από ό,τι στο τέλος του 2024», δήλωσε ο Χανς Κρίστοφ Ατσπόντιεν, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανικής Βιομηχανίας Ασφάλειας και Άμυνας (BDSV). Όταν ανέλαβε το αξίωμά του το 2017, η Ένωση είχε μόλις 70 μέλη.

Πολλές από τις νέες προσθήκες στην BDSV προέρχονται από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι πρώην προμηθευτές ή πάροχοι υπηρεσιών για κατασκευαστές αυτοκινήτων που λόγω των τρεχουσών δυσκολιών στον κλάδο τους αναζητούν ευκαιρίες συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία.Ιδιαίτερα περιζήτητες φαίνεται να είναι οι μηχανολογικές εταιρείες, καθώς η τεχνογνωσία τους θεωρείται πολύτιμος πόρος για την αμυντική βιομηχανία. «Για πολλές δεκαετίες υπήρξε περιορισμός στις δημόσιες δαπάνες για άμυνα, αλλά αυτό έχει πλέον αλλάξει δραματικά. Μια νέα δυναμική είναι εμφανής σε όλους τους τομείς της οικονομίας λόγω των αυξανόμενων απειλών», σημείωσε ο κ. Ατσπόντιεν σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να εισέλθουν στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας πρέπει πρώτα να ελεγχθούν από τις κυβερνητικές αρχές και να αποκτήσουν την απαιτούμενη «άδεια ασφαλείας», μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο. Στο ίδιο πλαίσιο, ο ‘Αρμι Πάπεργκερ, διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall —της μεγαλύτερης γερμανικής αμυντικής επιχείρησης— και πρόεδρος της BDSV ανέφερε ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από προμήθευτες για συνεργασία στον τομέα αυτόν.Οι περισσότερες εξ αυτών είναι επιχειρήσεις που προηγουμένως δραστηριοποιούνταν στην αυτοκινητοβιομηχανία.