02/12/2024

Γιατί τα καπάκια είναι υποχρεωτικά κολλημένα στα πλαστικά μπουκάλια

Πλέον, τα καπάκια είναι υποχρεωτικά κολλημένα στα πλαστικά μπουκάλια και αυτό ενοχλεί πολλούς ανθρώπους, γιατί δεν ανοίγουν με ευκολία, μπορεί να σκιστούν ή να χρειαστεί πίεση που θα απελευθερώσει το υγρό, με αποτέλεσμα να λερωθούν.

Αν υπάρχει κάποιος που ευθύνεται για αυτή την κατάσταση είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που προχώρησε σε αυτή την αλλαγή για «καλό λόγο», όπως υποστήριξε, ώστε να μειώσει το αποτύπωμα του πλαστικού στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε ότι τα πλαστικά καπάκια και καπάκια αντιπροσώπευαν περίπου το 13% των πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων που πιάστηκαν στα δίχτυα των αλιευτικών σκαφών μεταξύ 2011 και 2017.

Παράλληλα, παρά τις διάφορες κινήσεις που έγιναν για επιστροφή τους με αντάλλαγμα διάφορα οικονομικά κίνητρα, ήταν ωφέλιμες για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άστεγοι, αλλά όχι για τους βιομηχάνους, αφού πωλούσαν λιγότερα καπάκια.

Η ΕΕ λοιπόν, αποφάσισε τα καπάκια να είναι κολλημένα στα πλαστικά μπουκάλια για να ικανοποιήσει τους δυσαρεστημένους, αλλά τελικά φαίνεται να τα έκανε χειρότερα. Με βάση το δημοσίευμα, πολλές βιομηχανίες παραπονέθηκαν, τονίζοντας ότι έπρεπε να αλλάξουν τη γραμμή παραγωγής και πως δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όλες το ίδιο καπάκι σε μέγεθος. Παραδείγματος χάριν, οι βιομηχανίες γάλακτος δήλωσαν ότι το προϊόν τους θα καταστρεφόταν, αν έφερε το ίδιο καπάκι με ένα αναψυκτικό.

Επίσης, μια έκθεση που ανατέθηκε από την Unesda, την ευρωπαϊκή ένωση αναψυκτικών, εκτιμούσε ότι το κόστος της μετάβασης, συμπεριλαμβανομένου όλου του απαιτούμενου νέου εξοπλισμού, θα μπορούσε να ανέλθει σε τρία έως εννέα τοις εκατό του ετήσιου κύκλου εργασιών της βιομηχανίας. Μάλιστα, τα νέα καπάκια μπορεί ακόμη και να απαιτούν περισσότερο πλαστικό από το παλιό είδος.

Από τη στιγμή που εφαρμόστηκε η ευρωπαϊκή οδηγία μέχρι και σήμερα, έχουν υπάρξει διάφορες εκδοχές για την αποτελεσματικότητά της. Ορισμένοι βιομήχανοι υποστήριξαν ότι μπόρεσαν να μειώσουν την ποσότητα του πλαστικού, σε βαθμό που χρησιμοποιούν λιγότερο σε σχέση με τα παλιά καπάκια. Επιπλέον, σύντομες μελέτες που έγιναν για τη μόλυνση των ακτών, ισχυρίστηκαν ότι μειώθηκαν τα καπάκια και το συνολικό αρνητικό αποτύπωμά τους. Ωστόσο, θα χρειαστεί καιρός και περισσότερες μελέτες, ώστε να αποδειχθεί αν πράγματι το μέτρο αποδίδει ή όχι.