Γραμματικό: Δυο αιτήσεις ακύρωσης του διαγωνισμού για την Μονάδα Αποβλήτων

Τι υποστηρίζουν οι 50 σύλλογοι και φορείς κατοίκων της Ανατολικής Αττικής
Το Δίκτυο υποστηρίζει, μέσω του δικηγόρου κ. Ανδρέα Παπαπετρόπουλου, ότι η διακήρυξη επιλογής αναδόχου εκδόθηκε κατά παράβαση: 1) του νόμου 4014/2011 και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς η ΑΕΠΟ δεν συμπεριέλαβε ειδική μελέτη οικολογικής αξιολόγησης, παρά τη χωροθέτηση του έργου σε περιοχή, η οποία από το 2017 έχει ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο προστατευομένων περιοχών NATURA 2000 και 2) στηρίχτηκε σε ανεπίκαιρη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρά τη συνταγματική πρόβλεψη για την προστασία του περιβάλλοντος .
Στις αιτήσεις ακύρωσης υποστηρίζεται επίσης, ότι η ανανέωση της ΑΕΠΟ, που έγινε το 2015, ήταν μη νόμιμη και εκδόθηκε, κατά «πλάνη περί τα πράγματα», καθώς υπάρχουν δύο ρέματα στην περιοχή, όπου θα υλοποιηθεί το έργο. Το έργο που προγραμματίζεται, συνιστά επέμβαση μεγάλης κλίμακας, η οποία θα προκαλέσει σημαντική και ανεπανόρθωτη οικολογική υποβάθμιση της περιοχής.
Αν δεν ακυρωθεί, ή, αναβληθεί ο τρέχων διαγωνισμός (οι προσφορές του οποίου θα ανοίξουν στις 18/6/21) το Δίκτυο θα καταθέσει, αίτηση αναστολής, προκειμένου να ακυρωθεί η διαδικασία. Διαφορετικά, θα κατατεθεί όταν επανακηρυχθεί νέος διαγωνισμός. Παρόμοια αίτηση ακύρωσης και αναστολής του Διαγωνισμού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατέθεσε και ο Δήμος Μαραθώνα.
Εκπρόσωποι του Δικτύου ενημέρωσαν για τις θέσεις των κατοίκων ώστε να μην συντελεστεί το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό της Αν. Αττικής, σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την αντίθεσή τους στην λειτουργία ΟΕΔΑ στο Γραμματικό, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά και τους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι εκλέγονται στην Ανατολική Αττική. Τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν και οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜΕΡΑ25.