Η Αυστρία στέλνει καταλύματα για 2.000 άτομα χωρίς όμως να μιλήσει για φιλοξενία μεταναστών

Μετά τις εσωτερικές της διαφορές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τον κατεστραμμένο από τη φωτιά καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, προχωρεί σε κοινή απόφαση για ένα «άμεσο πακέτο έκτακτης βοήθειας».
Όπως ανακοίνωσαν ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, «την επόμενη εβδομάδα, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να στείλει στην Ελλάδα 400 πλήρως εξοπλισμένα καταλύματα για τους πληγέντες».
Η μεταφορά των βοηθητικών καταλυμάτων (εξοπλισμένων με θερμαντήρες, κρεβάτια, κουβέρτες, κ.λπ.) για 2.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πακέτων υγιεινής και άλλων εφοδίων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί με δύο μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη από τη Βιέννη στη Λέσβο, ενώ στο πλαίσιο αυτό θα διατεθούν, επιπλέον, ένας γιατρός και δέκα νοσηλευτές από τον αυστριακό Ομοσπονδιακό Στρατό.
Στην κοινή ανακοίνωση των δύο επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βιέννη, αναφέρεται επίσης ότι «ενόψει των ανθρωπιστικών κρίσεων σε πολλά μέρη του κόσμου, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού», η αυστριακή κυβέρνηση θα διπλασιάσει τους πόρους του Ταμείου Αντιμετώπισης Καταστροφών στο Εξωτερικό από 25 σε 50 εκατομμύρια ευρώ, αρχής γενομένης το 2020.
Αυτό το ποσό, ως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, μπορεί να αυξηθεί σε 60 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι το Ταμείο θα είναι εξαπλάσιο σε σύγκριση με το 2019. Η βασική χρηματοδότηση για την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR) θα τετραπλασιαστεί με αυτόν τον τρόπο.
Προκειμένου στο μέλλον να «δοθεί ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα» στην ανθρωπιστική βοήθεια, ο καγκελάριος και ο αντικαγκελάριος θα φέρνουν μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο την πρόταση για τη χρήση των κονδυλίων.
«Έχουμε μία χριστιανική-κοινωνική ευθύνη να βοηθήσουμε τους φτωχότερους των φτωχών επί τόπου, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου», τονίζει στην ανακοίνωση ο καγκελάριος Κουρτς.