10/12/2025

Η Fed Ρίχνει τα Επιτόκια στο 3,5%, αλλά Σταματά την Πορεία για Νέες Μειώσεις!

Στο 3,5% από 3,75% διαμόρφωσε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τα βασικά της επιτόκια, προχωρώντας στη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας τριετίας. Παρά τη νέα μείωση, η Federal Reserve έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι ενδέχεται να παγώσει τις περαιτέρω περικοπές στο κόστος δανεισμού, καθώς αναζητά πιο ισχυρά στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας και

Ο Τραμπ “έχει ήδη επιλέξει” τον επόμενο επικεφαλής της Fed

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ Μειώνει τα Επιτόκια στο 3,5%

Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε την Τετάρτη να μειώσει τα βασικά επιτόκια στο 3,5%, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Παρόλο που επήλθε αυτή η νέα μείωση, η Federal Reserve εξέφρασε ξεκάθαρα ότι είναι πιθανό να σταματήσει τις περαιτέρω περικοπές στα επιτόκια. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη για πιο σαφή και δυναμικά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της αγοράς εργασίας καθώς και στη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, ο οποίος «παραμένει κάπως αυξημένος».

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν μετά τη διήμερη συνεδρίαση, η FOMC προβλέπει μόνο μία μελλοντική μείωση κατά 25 μονάδες βάσης το 2026 — διατηρώντας έτσι την ίδια πρόβλεψη που είχε αναφερθεί και κατά τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,4% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ενώ οι εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη δείχνουν επιτάχυνση στο 2,3%. Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω από το 4,4%.

Στην ανακοίνωσή της, η Fed ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε προσεκτική αξιολόγηση των ερχόμενων οικονομικών δεδομένων πριν από οποιαδήποτε «περαιτέρω προσαρμογή» στα επιτόκια. Αυτή η διατύπωση παραδοσιακά υποδεικνύει μια στάση αναμονής σε αντίθεση με τις προσδοκίες αγορών για δύο μειώσεις μέσα στο έτος 2026.

Η λήψη της απόφασης δεν ήταν ομόφωνη. Τρεις αξιωματούχοι εξέφρασαν διαφορετική άποψη: οι Όσταμ Γκούλσμπι και Τζέφρι Σμιντ ζήτησαν να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια. Από την άλλη πλευρά, ο Στίβεν Μίραν —ο οποίος είχε διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ— υποστήριξε μεγαλύτερη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Επιπλέον, η Fed ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αγοράζει βραχυπρόθεσμους τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου «όποτε χρειάζεται», ξεκινώντας από τις 12 Δεκεμβρίου. Ο στόχος αυτής της ενέργειας είναι η διατήρηση επαρκών αποθεμάτων εντός του τραπεζικού συστήματος.