Η Meta Υιοθετεί τις Θέσεις της Ελλάδας για Ψηφιακή Ενηλικίωση: Μια Νέα Εποχή στην Τεχνολογία!
Υπέρ της θέσης της Ελλάδας για την καθιέρωση ενιαίας ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να προστατεύονται τα παιδιά και οι έφηβοι από τη βλαβερή πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τάχθηκε σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουλίου, η Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στην οποία ανήκουν το Instagram, το Facebook, το Messenger, το Threads και το WhatsApp.

Η Ελλάδα Υποστηρίζει την Καθιέρωση Ενιαίας Ψηφιακής Ηλικίας στην Ευρώπη
Σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουλίου, η Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που περιλαμβάνει πλατφόρμες όπως το Instagram, το Facebook και το WhatsApp, εξέφρασε τη στήριξή της στη θέση της Ελλάδας για την καθιέρωση ενιαίας ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να προστατεύσει τους ανήλικους από τις αρνητικές επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων.
Ο Ζούκερμπεργκ καταθέτει στη δίκη της Meta σχετικά με κατηγορίες κατάχρησης της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά για να περιορίσει τον ανταγωνισμό.
Η Meta είναι η πρώτη μεγάλη τεχνολογική εταιρεία που παίρνει δημόσια θέση σε αυτό το ζήτημα, υποστηρίζοντας την ελληνική πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι οι ανήλικοι θα προστατεύονται από επιβλαβές περιεχόμενο και ψηφιακό εθισμό. Το σχέδιο που προτείνει η Ελλάδα βασίζεται σε ένα σύστημα αυτόματης επαλήθευσης ηλικίας των χρηστών,μια λύση ήδη εφαρμοσμένη στην ελληνική εφαρμογή Kids Wallet. Η Meta έχει δηλώσει ότι αποδέχεται αυτό το μοντέλο επαλήθευσης σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η Κλαούντια Τριβιλίνο, υπεύθυνη δημόσιας πολιτικής της Meta για Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα, αναγνώρισε τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας στις πρόσφατες ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις. Σε αυτές συμμετείχαν ενεργά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου καθώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του.
«Χαίρομαι που η Ελλάδα αναλαμβάνει έναν καθοριστικό ρόλο στη συζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με την προστασία των ανηλίκων από διαδικτυνικούς κινδύνους», δήλωσε μέσω LinkedIn η κα Τριβιλίνο.«Υποστηρίζουμε έντονα την έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υποχρεωτικά μέτρα επαλήθευσης ηλικίας στα ψηφιακά μέσα που χρησιμοποιούν οι έφηβοι», πρόσθεσε τονίζοντας τη σημασία αυτής της κίνησης για ασφαλέστερες διαδικτυακές εμπειρίες.
Kυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν αποκτήσει δυναμική λόγω των προσπαθειών που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις αρχές του έτους μετά την παρουσίαση μιας εθνικής στρατηγικής κατά του διαδικτυακού εθισμού στους ανηλίκους.
Τον περασμένο μήνα φάνηκε αυτή η δυναμική όταν η Χένα Βιρκούνεν, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα τεχνολογίας ανακοίνωσε σχέδια δημιουργίας ενός «mini wallet» επιβεβαίωσης ηλικίας σύμφωνα με τα πρότυπα του Kids Wallet ώστε να καλυφθεί το κενό μέχρι τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ψηφιακού πορτοφόλι μέχρι τα τέλη του 2026.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία αυτής της προσπάθειας ως μία εκ των κύριων ρυθμιστικών προτεραιοτήτων για την ΕΕ και ανέφερε σχετικές πτυχές κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέρσι τον Σεπτέμβριο.