«Η Μεξικανική Αυτοκινητοβιομηχανία Στη Δίνη των Δασμών Τραμπ: Κίνδυνοι και Προοπτικές»
Ως «μη βιώσιμους» χαρακτήρισε τους νέους δασμούς 25% που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στα αυτοκίνητα που εισάγονται από το Μεξικό, ο πρόεδρος της Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανιών του Μεξικού, Ροχέλιο Γκάρσα. Όπως σημειώνει, τα μέτρα αυτά όχι μόνο πλήττουν τη μεξικανική βιομηχανία, αλλά προκαλούν σημαντικές ζημιές και στις ίδιες τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η απόφαση

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανιών του Μεξικού,Ροχέλιο Γκάρσα,χαρακτήρισε τους νέους δασμούς 25% που επιβλήθηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ,Ντόναλντ Τραμπ,στα αυτοκίνητα που εισάγονται από το Μεξικό ως «μη βιώσιμους».Σύμφωνα με τον Γκάρσα, αυτά τα μέτρα όχι μόνο πλήττουν τη βιομηχανία του Μεξικού αλλά προκαλούν επίσης σοβαρές ζημιές και στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αυτούς τους δασμούς τον Μάρτιο έχει οδηγήσει σε αναστολή επενδυτικών σχεδίων στον τομέα αυτό. Αυτό συμβαίνει ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA) το 2026.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Γκάρσα προειδοποίησε: «Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Δεν είναι βιώσιμο ούτε για τις μεξικανικές ούτε για τις αμερικανικές εταιρείες. Αν αυτή η κατάσταση παραμείνει έως το επόμενο έτος, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές».
Παρά την πλειονότητα των εξαγωγών μεταξύ των χωρών της USMCA που παραμένουν χωρίς φόρους, οι μονομερείς δασμοί που επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ εστιάζουν ειδικά στα οχήματα. Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα στις αγορές και ασκεί πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες καθώς και στο κόστος παραγωγής.