«ΙΟΒΕ: Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος Καταγράφει Χαμηλό 10 Μηνών – Ανακαλύψτε τις Λεπτομέρειες»
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα μας τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυτός ανήλθε στις 106,1 μονάδες τον Ιούνιο από 107 μονάδες που ήταν τον Μάιο. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η νέα αυτή υποχώρηση προέρχεται από την εξασθένιση

Πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα μας σημείωσε πτώση και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μειώθηκε στις 106,1 μονάδες από τις 107 μονάδες που καταγράφηκαν τον Μάιο.
Η πρόσφατη αυτή υποχώρηση αποδίδεται στην επιδείνωση των προσδοκιών στον τομέα της βιομηχανίας και στη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.Αντίθετα, στους υπόλοιπους τομείς παρατηρείται σταθερότητα ή ακόμα και βελτίωση.
«Σαφώς, η οικονομία διέρχεται μια περίοδο έντονων αβεβαιοτήτων, κυρίως στο διεθνές περιβάλλον, με τον τομέα της βιομηχανίας που είναι περισσότερο εκτεθειμένος στις διεθνείς εξελίξεις στον εμπορικό προστατευτισμό και στις σχετικές συμφωνίες να επηρεάζεται γενικά περισσότερο. Ταυτόχρονα, η ανθεκτικότητα της εγχώριας κατανάλωσης, οι προσδοκίες για ικανοποιητικές τουριστικές ροές, αλλά και το υψηλό ανεκτέλεστο έργων στον κατασκευαστικό τομέα προσφέρουν σχετική αισιοδοξία σε υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές» σημειώνεται.
Ωστόσο, οι νοικοκυριά φαίνεται να είναι πιο απαισιόδοξα σύμφωνα με την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι προβλέψεις τους για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους για τους επόμενους 12 μήνες έχουν επιδεινωθεί: το 56% αναμένει ελαφρά ή σημαντική επιδείνωση ενώ μόλις το 6% προβλέπει μικρή βελτίωση.
Επιπλέον, οι εκτιμήσεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν επίσης χειροτερέψει εντός του 2025: το 61% αναμένει ελαφρά ή σημαντική επιδείνωση ενώ μόνο ένα ποσοστό του 25% θεωρεί ότι θα υπάρξει σταθερότητα.
Παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας σε σταθερούς τόνους καθώς και τις καλύτερες συνθήκες απασχόλησης που παρατηρούνται τελευταία υπάρχει ανησυχία από τα νοικοκυριά σχετικά με τις προοπτικές αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων τους καθώς επίσης και για πιθανές προκλήσεις στο μέλλον.
Analisys by Sector:
- Bιομηχανία: Το αρνητικό ισοζύγιο εκτιμήσεων για παραγγελίες και ζήτηση έχει ελαφρώς ενταθεί ενώ οι θετικές προβλέψεις παραγωγής περιορίζονται ήπια.
- Κατασκευές: Οι αρχικά αρνητικές εκτιμήσεις μετατράπηκαν σε θετικές όσον αφορά τα προγράμματα εργασιών των επιχειρήσεων ενώ αυξήθηκαν οι θετικές προβλέψεις απασχόλησης.
- Lλιανικό Εμπόριο: Οι εκτιμήσεις πωλήσεων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση διατηρώντας τα αποθέματα στα επίπεδα προηγούμενων μηνών αλλά οι προβλέψεις πωλήσεων εξασθενίζουν ελαφρώς.
- Υπηρεσίες: Υπάρχει ήπια ενίσχυση στις θετικές εκτιμήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων καθώς επίσης στην τρέχουσα ζήτηση όμως η πρόβλεψη εξέλιξης ζητήσεως αποκλιμακώνεται έντονα.
Sτην κατηγορία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρατηρείται ότι οι αρνητικοί δείκτες σχετικά με την οικονομική κατάσταση τόσο της χώρας όσο και των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί. Παράλληλα έχει μειωθεί η διάθεση για αποταμίευση καθώς εξασθένισαν οι προσδοκίες για μεγάλες αγορές.»