22/08/2026

Η Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά Βυθίζεται: Δασμοί 50% και Αντίποινα από την Οτάβα Στην Τελευταία Στιγμή

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία μετά την αποτυχία των τελευταίων μεταξύ τους διαπραγματεύσεων, με την Ουάσινγκτον να ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει στην επιβολή των επιπλέον δασμών 50% σε κάποια καναδικά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δύο μακροχρόνιων συμμάχων. Ο Καναδός υπουργός Εμπορίου

Η Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά Βυθίζεται: Δασμοί 50% και Αντίποινα από την Οτάβα Στην Τελευταία Στιγμή

Οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά απέτυχαν, με την Ουάσινγκτον να ανακοινώνει την επιβολή επιπλέον δασμών 50% σε ορισμένα καναδικά προϊόντα, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δύο στενών συμμάχων. Ο Καναδός υπουργός Εμπορίου, Ντομινίκ ΛεΜπλάν, πέρασε την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον σε προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, οι σχέσεις των οποίων έχουν επιδεινωθεί από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις έληξαν το βράδυ της Παρασκευής, καθιστώντας ενεργούς τους νέους δασμούς από τα μεσάνυχτα, οι οποίοι αφορούν περίπου το 5,5% των καναδικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Παρά την αμερικανική πρόταση για ευνοϊκότερη μεταχείριση του Καναδά σε σχέση με άλλους εξαγωγείς, οι νέες απαιτήσεις και οι υποχωρήσεις σε άλλες δεσμεύσεις από την πλευρά του Καναδά διέταραξαν την εύθραυστη ισορροπία που είχε επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο αντιπρόσωπος του Λευκού Οίκου για το εμπόριο, Τζέιμισον Γκριρ.

Από την πλευρά του, ο Καναδός πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ, ανακοίνωσε: «Αποφάσισα να αναστείλω τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και ζήτησα από τους διαπραγματευτές του Καναδά να επιστρέψουν στην Οτάβα». Τόνισε ότι οι Καναδοί διαπραγματευτές «εργάστηκαν σκληρά, καλή τη πίστει, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των Καναδών μέχρι την τελευταία στιγμή». Ωστόσο, κατήγγειλε ότι «αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους προτεινόμενους από τις ΗΠΑ όρους ήταν άδικες, μη οικονομικές και έθεταν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία οποιασδήποτε συμφωνίας».

Επιπλέον, ο Κάρνεϊ προειδοποίησε: «Ο Καναδάς θα εφαρμόσει ισοδύναμους δασμούς, δολάριο προς δολάριο, προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις μας». Οι επιπρόσθετοι αμερικανικοί δασμοί, που είχαν ανακοινωθεί τον Ιούλιο, επρόκειτο αρχικά να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη, αλλά ο Τραμπ επέτρεψε τριήμερη παράταση για τη συνέχιση των συνομιλιών.

51η Πολιτεία

Ο Καναδάς και το Μεξικό, ως κύριοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, βρέθηκαν στο στόχαστρο του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Τραμπ μετά την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2025. Οι αρχικοί δασμοί ακυρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του ο Καναδάς να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

Από την εκλογή του Μαρκ Κάρνεϊ τον Μάρτιο του 2025, υπάρχει προσπάθεια περιορισμού της εξάρτησης της χώρας από τις ΗΠΑ, μέσω της αναζήτησης νέων εμπορικών εταίρων στην Ασία και την Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία των κυβερνήσεων Μεξικού και Καναδά, πάνω από το 80% των προϊόντων που εξάγουν στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου καλύπτεται από την τριμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (USMCA), η οποία ισχύει από τον Ιούλιο του 2020.

Πέρα από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς πρέπει να συμφωνήσουν για το μέλλον της USMCA, την ανανέωση της οποίας υπό την τρέχουσα μορφή της αρνήθηκε η Ουάσινγκτον τον Ιούλιο. Παρόλα αυτά, η συμφωνία παραμένει σε ισχύ για δέκα χρόνια, έως την 1η Ιουλίου 2036.