ΗΠΑ: Κίνηση για χαλάρωση δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία ύστερα από ισχυρές πιέσεις
Την πολυπόθητη ανάσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζεται να παρέχει η κυβέρνηση Τραμπ, καθώς το Υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να ανακοινώσει πενταετή παράταση στο καθεστώς που επιτρέπει μείωση των δασμών σε εισαγόμενα εξαρτήματα αυτοκινήτων — μέτρο που επρόκειτο να λήξει φέτος. Η απόφαση, που μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της εβδομάδας, έρχεται ύστερα από μήνες έντονου lobbying εκ μέρους

Προβολή στην Αυτοκινητοβιομηχανία μέσω Παράτασης Δασμών από την Κυβέρνηση Τραμπ
Μια σημαντική ανάσα πρόκειται να λάβουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ,καθώς το Υπουργείο Εμπορίου φέρεται να ετοιμάζεται να ανακοινώσει πενταετή παράταση σε ένα καθεστώς που επιτρέπει τη μείωση των δασμών για τα εισαγόμενα μέρη αυτοκινήτων. Αυτό το μέτρο, το οποίο είχε προγραμματιστεί να λήξει φέτος, αποδεικνύεται καθοριστικό.
Η απόφαση αυτή αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί ακόμη και μέσα στην εβδομάδα και προκύπτει ύστερα από μήνες εντατικής πίεσης από μεγάλες εταιρείες όπως η ford, η General Motors και η Stellantis. Οι εταιρείες αυτές ζητούσαν επείγουσα ελάφρυνση λόγω των αυξημένων εξόδων που προκαλούνται από τους δασμούς του προεδρικού γραφείου για οχήματα και πρώτες ύλες όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο.
Με την παράταση των πέντε ετών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη διαδικασία αντιστάθμισης ενός ποσοστού 25% στους δασμούς για τις εισαγωγές ανταλλακτικών. Αυτό τους επιτρέπει να διεκδικούν έκπτωση έως 3,75% επί της αξίας των οχημάτων που κατασκευάζονται εντός ΗΠΑ. Αρχικά, αυτό το μέτρο θα περιοριζόταν στο 2,5% με πλήρη κατάργηση μέσα σε δύο χρόνια.
Οι χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση αυτή.Η μετοχή της GM παρουσίασε αύξηση έως και 3,8%, ενώ αντίστοιχα κέρδη σημείωσαν οι τίτλοι της Ford και της Stellantis. Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται ουσιαστική παραχώρηση προς τον κλάδο αυτόν απέναντι στον σφοδρό ανταγωνισμό που προέρχεται κυρίως από την Ιαπωνία — μια χώρα όπου οι εμπορικοί όροι έχουν μειώσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα από το 27,5% στο 15%.
Όπως δήλωσε ο CEO της ford, Τζιμ Φάρλεϊ, αυτό προσφέρει στους Ιάπωνες κατασκευαστές – όπως είναι η Toyota – ένα σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα ανά όχημα.» Η αναμενόμενη ανακοίνωση αναμένεται να περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με νέους δασμούς στα εισαγόμενα φορτηγά ενώ οι εξαιρέσεις για τον Καναδά και το Μεξικό θα διατηρηθούν βάσει της συμφωνίας USMCA.
Aυτή η κίνηση φαίνεται ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον κρίσιμο βιομηχανικό πυλώνα της αμερικανικής οικονομίας μπροστά στις εκλογές. Επιβεβαιώνει πάντως ότι ο προστατευτισμός βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών του Αμερικανού Προεδρεύοντος με συγκεκριμένες εξαιρέσεις ώστε να υποστηριχθεί η εγχώρια παραγωγή.