02/07/2025

ΗΠΑ: Το Τέλος της USAID και η Έναρξη μιας Νέας Εποχής!

Έπειτα από σχεδόν έξι δεκαετίες δράσης, ο αμερικανικός Οργανισμός Βοήθειας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) παύει από σήμερα να υπάρχει, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Το «τέλος εποχής» για τον USAID γράφεται την ίδια ημέρα που μια διεθνής μελέτη προειδοποιεί ότι η περικοπή της αμερικανικής

ΗΠΑ: Τέλος εποχής: ο USAID δεν υπάρχει πια

Η Λήξη της Λειτουργίας του USAID: Μια Νέα Εποχή Ξεκινά

Μετά από σχεδόν έξι δεκαετίες, ο αμερικανικός Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) σταματά τη λειτουργία του από σήμερα, καθώς η κυβέρνηση του προεδρου Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε ότι δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό το «τέλος εποχής» για τον USAID συμπίπτει με την κυκλοφορία μιας διεθνούς μελέτης που προειδοποιεί ότι οι περικοπές στην αμερικανική χρηματοδότηση ενδέχεται να οδηγήσουν σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ευάλωτων πληθυσμών μέχρι το 2030, εκ των οποίων το ένα τρίτο θα είναι παιδιά.

Οτιδήποτε απομένει από τον οργανισμό θα ενσωματωθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και θα τελεί υπό την εποπτεία του Μάρκο Ρούμπιο, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Από την 1η Ιουλίου,ο USAID θα σταματήσει επίσημα τη χορήγηση βοήθειας στο εξωτερικό. Τα προγράμματα που ευθυγραμμίζονται με τις κυβερνητικές πολιτικές και εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα θα διαχειρίζονται πλέον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», δήλωσε ο Ρούμπιο σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του. «Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο USAID δεν έχει πολλά να επιδείξει πέρα από τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», πρόσθεσε.

Η έκθεση σχετικά με τον USAID δημοσιεύτηκε στο γνωστό ιατρικό περιοδικό Lancet και συνέπεσε με ένα συνέδριο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην Ισπανία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες απουσίαζαν. Οι πρώην πρόεδροι Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα καθώς και ο καλλιτέχνης Μπόνο εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τους εργαζόμενους στον οργανισμό. Ο Ομπάμα χαρακτήρισε την κατάργηση ως «ανεξήγητη» και ως «κολοσσιαίο λάθος». Από την πλευρά του, ο Μπους υπερασπίστηκε το πρόγραμμα Pepfar που είχε εισαγάγει για την καταπολέμηση του AIDS.

Αμέσως μετά την επιστροφή στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιδίωξε τη διάλυση αυτής της υπηρεσίας κατηγορώντας ją για σπατάλες και προώθηση αξιών αντίθετων προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αμέσως μετά τις αναλήψεις καθηκόντων στις 20 Ιανουαρίου υπέγραψε διάταγμα που πάγωσε τις αμερικανικές βοήσεις στο εξωτερικό ενώ επαναξιολογούσε τα προγράμματα ώστε να διαπιστώσει αν συμμορφώνονται με τις νέες πολιτικές της κυβέρνησης σχετικά με θέματα όπως η άμβλωση ή η διαφορετικότητα.

Η αναστολή αυτή δημιούργησε σοκ στους κόλπους της ανεξάρτητης υπηρεσίας που ιδρύθηκε το 1961 υπό τον Τζον Φ. Κένεντι και διεύθυνε έναν ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 42,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ποσό που αντιστοιχεί στο 42% της παγκόσμιας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ανθρωπιστικός τομέας σε παγκόσμιο επίπεδο βρέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση λόγω αυτής της εξέλιξης. Οι πόροι των ΗΠΑ ήταν ζωτικής σημασίας για πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ καθώς επίσης και μη κυβερνητικών οργανώσεων κι οι απώλειες αυτές είναι δύσκολα αναστρέψιμες άμεσα.

Tον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής o Ρούμπιο απέκλεισε οποιαδήποτε πιθανότητα θανάτου ανθρώπων λόγω των περικοπών στη βοήθεια μέσω USAD λέγοντας πως οι σχετικές έρευνες βασίζονται σε λανθασμένες υποθέσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μας.» Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η κατάργηση δεν σημαίνει εξαφάνιση ζωτικής βοήθειας στο εξωτερικό.»