21/08/2026

Ιράν: Στρατηγική Υπέρβασης των “Άδικων Κυρώσεων” Ενώ οι ΗΠΑ Εντείνουν την Οικονομική Πίεση

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν πρέπει να ετοιμάσει σχέδιο για να ξεπεράσει τις «άδικες κυρώσεις», μία μέρα αφότου ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ ανακοίνωσε αυτό που είπε ότι θα είναι οι πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ στο Ιράν. Ο Μπέσεντ δήλωσε χθες Πέμπτη

Νέα Ηγεσία στο Ανώτατο Όργανο Ασφαλείας του Ιράν: Ο Μοχσέν Ρεζαΐ Αναλαμβάνει τα Ηνία

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, τόνισε σήμερα την ανάγκη το Ιράν να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την υπέρβαση των «άδικων κυρώσεων». Η δήλωση αυτή έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, για επιβολή των, όπως είπε, «πιο σκληρών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ποτέ στο Ιράν».

Ο κ. Μπέσεντ είχε δηλώσει χθες Πέμπτη ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα ανακοινωθούν αναλυτικά τη Δευτέρα, υπονοώντας παράλληλα ότι θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη για περαιτέρω μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Γαλιμπάφ, ένα από τα πλέον επιδραστικά πολιτικά πρόσωπα στο Ιράν και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τεχεράνης στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράμμισε την άμεση σύνδεση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι διεξάγουν έναν «οικονομικό και γνωστικό πόλεμο», καθώς, όπως ανέφερε, διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να επικρατήσουν σε μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν. «Αν εξετάσετε τους πόρους και τις πρώτες ύλες των μουσουλμανικών χωρών, θα κατανοήσετε ότι οι εχθροί μας επιδιώκουν να τους ληστέψουν», δήλωσε ο Γαλιμπάφ απευθυνόμενος σε εκπροσώπους ιρανικών και ιρακινών επιχειρήσεων στη Βαγδάτη, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από το κανάλι του στην εφαρμογή Telegram.

«Επομένως, πρέπει να καταστρώσουμε σχέδια για την αντιμετώπιση των άδικων κυρώσεων, ώστε να μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε», πρόσθεσε. Επιπλέον, προέτρεψε για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Βαγδάτης και Τεχεράνης, προτείνοντας τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές, με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από το αμερικανικό δολάριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ