04/07/2025

«Ισημερινός: Εντυπωσιακή επιτυχία κατά της αλβανικής μαφίας με 3 τόνους ναρκωτικών στα χέρια των αρχών»

Οι αρχές του Ισημερινού προχώρησαν στην κατάσχεση τριών τόνων ναρκωτικών, ποσότητα που ανήκε κατ’ αυτές στην αλβανική μαφία, η οποία έχει καλλιεργήσει σχέσεις με καρτέλ των ναρκωτικών της Κολομβίας και του Μεξικού καθώς και με συμμορίες στη χώρα, ανακοινώθηκε επίσημα στο Κίτο χθες. Το υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε «μεγάλο πλήγμα για την αλβανική μαφία» την κατάσχεση

Ισημερινός: Οι αρχές κατέσχεσαν 3 τόνους ναρκωτικών της αλβανικής μαφίας

Σημαντική Κατάσχεση Ναρκωτικών στον Ισημερινό

Οι αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσαν την κατάσχεση τριών τόνων ναρκωτικών, ποσότητα που σύμφωνα με τις πληροφορίες ανήκει στην αλβανική μαφία. Αυτή η εγκληματική οργάνωση έχει αναπτύξει σχέσεις με καρτέλ ναρκωτικών από την Κολομβία και το Μεξικό, καθώς και με τοπικές συμμορίες στη χώρα. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε χθες στο Κίτο.

Το υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε αυτήν την κατάσχεση ως «μεγάλο πλήγμα για την αλβανική μαφία», έπειτα από μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε φάρμα στην πόλη Γουαγιακίλ, η οποία είναι ένα σημαντικό λιμάνι και κόμβος για τη διακίνηση ναρκωτικών προς τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Γουαγιακίλ, Βίκτορ Ορδόνιες, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες εντόπισαν τα ναρκωτικά κρυμμένα σε κιβώτια μπανάνας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν πέντε άτομα που φέρονται να έχουν σχέσεις με την αλβανική μαφία, όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας μέσω του X.

Στη Λατινική Αμερική, ο Ισημερινός αποτελεί έναν κρίσιμο διάδρομο για τη διακίνηση κοκαΐνης παγκοσμίως. Το 2024 καταγράφηκαν ρεκόρ κατασχέσεων: 294 τόνοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με 221 τόνους το προηγούμενο έτος.

Τα τελευταία χρόνια ο Ισημερινός έχει πάψει να είναι μια ήρεμη περιοχή ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού — τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως. Η βία που σχετίζεται κυρίως με τη διακίνηση αυτών των ουσιών έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση του δείκτη ανθρωποκτονιών: από 6 ανά 100.000 κατοίκους το 2018 έφτασε στις 38/100.000 το 2024 μετά από ένα τραγικό αποκορύφωμα –47/100.000– το προηγούμενο έτος.