06/12/2025

«Καλοκαίρι στο Γραφείο: 8 στους 10 Εργαζόμενους Καταγγέλλουν την Αδιαφορία των Εταιρειών για την Εργασιακή Ευημερία»

Το kariera.gr, το μεγαλύτερο hub εργασίας στην Ελλάδα, πραγματοποίησε πρόσφατα έρευνα μέσω LinkedIn, με στόχο να καταγράψει πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι και ποιες παροχές θα ήθελαν να έχουν στο γραφείο τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν κρίσιμα ζητήματα και σημαντικές τάσεις στον χώρο της εργασίας, με έμφαση στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία

Καλοκαίρι στο γραφείο: 8 στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν ότι οι εταιρείες δεν κάνουν τίποτα για την εργασιακή

Καλοκαιρινές Παροχές Εργασίας: Τι Θέλουν οι Εργαζόμενοι;

Το kariera.gr, το μεγαλύτερο κέντρο εργασίας στην Ελλάδα, διεξήγαγε πρόσφατα μια έρευνα μέσω της πλατφόρμας LinkedIn για να κατανοήσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες των εργαζομένων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν σημαντικά ζητήματα και τάσεις στον τομέα της εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιθυμία για περισσότερη ευελιξία και φροντίδα προς τους εργαζομένους κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Στην ερώτηση σχετικά με τη διαχείριση του άγχους και του φόρτου εργασίας το καλοκαίρι από τις εταιρείες, ένα εντυπωσιακό 82% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα ή πρόβλεψη από τους εργοδότες. Μόνο το 8% ανέφερε ότι προσφέρονται χώροι ξεκούρασης ή διαλείμματα, ενώ μόλις το 6% δήλωσε ότι λαμβάνει χρηματικά μπόνους ή άλλες επιβραβεύσεις. Ένα πολύ μικρό ποσοστό (4%) τόνισε την ύπαρξη πρόσθετης υποστήριξης ή εκπαίδευσης.

Η ανάγκη για καλύτερες παροχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι προφανής, καθώς το 42% των εργαζομένων θα προτιμούσε περισσότερες ημέρες άδειας. Το 36% θα επέλεγε την ευελιξία της τηλεργασίας, ενώ ένα ποσοστό 18% θα ήθελε να λάβει κουπόνια για διακοπές. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το 3% θεωρεί σημαντικές τις ομαδικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τις εταιρείες.

Όσον αφορά στο ιδανικό ωράριο εργασίας για τους θερινούς μήνες, οι συμμετέχοντες δείχνουν σαφή προτίμηση προς την τετραήμερη εργασία με ποσοστό 66%. Το 14% επιθυμεί πενθήμερη εργασία με εξάωρη απασχόληση και το 12% προτιμά τα Early Fridays (οι υπάλληλοι φεύγουν νωρίτερα την Παρασκευή). Τέλος, ένα ποσοστό 9% εκφράζει ενδιαφέρον για ευέλικτο ωράριο μέσα στη μέρα.

Η έρευνα αναδεικνύει τη ζήτηση των εργαζομένων για περισσότερη ευελιξία και χρόνο ανάπαυσης κατά τους θερινούς μήνες. Ωστόσο, η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν έχει ακόμη υιοθετήσει πολιτικές που να μειώνουν τον φόρτο εργασίας και την πίεση που συνοδεύει αυτήν την περίοδο.

«Το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων και στις πρακτικές των εταιρειών είναι εμφανές. Είναι ώρα να εστιάσουμε στην απόδοση και τα αποτελέσματα και όχι απλώς στις ώρες ή στον τόπο εργασίας. Μικρές πρωτοβουλίες “Fast Wins” ευελιξίας προσφέρουν ουσιαστικές “ανάσες” κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού.»

Δέσποινα Γκολφινοπούλου,Senior HR Business Partner του kariera.gr δήλωσε: «Τα ευρήματα της έρευνας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία επαναξιολόγησης πολιτικών επιχειρήσεων καθώς η αναδιοργάνωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού όχι μόνο δεν μειώνει αλλά ενισχύει την παραγωγικότητα.»