Σοβαρό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Καταδίωξη, εμβολισμός περιπολικού και πυροβολισμοί – Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη σύλληψη
Σκηνές που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (1/8) στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι, το περιστατικό σημειώθηκε στις 05:00 τα ξημερώματα, όταν αστυνομικοί εντόπισαν αγροτικό όχημα το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή από περιοχή της Χαλκιδικής. Το όχημα δεν σταμάτησε σε σήμα των αστυνομικών και ξεκίνησε καταδίωξη με τους επιβαίνοντες του οχήματος να
Σκηνές βγαλμένες από ταινία δράσης εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (1/8) στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης, όταν αστυνομικοί εντόπισαν ένα αγροτικό όχημα, το οποίο είχε δηλωθεί ως κλεμμένο από την περιοχή της Χαλκιδικής.
Κατά την προσπάθεια ελέγχου, το όχημα δεν υπάκουσε στο σήμα των αστυνομικών, οδηγώντας σε μια επικίνδυνη καταδίωξη. Οι επιβαίνοντες προσπάθησαν να διαφύγουν πραγματοποιώντας δίνοντας επικίνδυνους ελιγμούς.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, το αγροτικό όχημα, κατά την προσπάθεια διαφυγής του, εμβόλισε δύο υπηρεσιακά οχήματα, προκαλώντας τους φθορές. Καθώς η καταδίωξη συνεχιζόταν, ένας από τους δράστες (35χρονος) πυροβόλησε προς το παρμπρίζ και το καπό ενός από τα υπηρεσιακά οχήματα.
Στη συνέχεια, το όχημα εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Περαίας, όπου συγκρούστηκε με ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Τελικά, το κλεμμένο όχημα ακινητοποιήθηκε και οι επιβαίνοντες προσπάθησαν να διαφύγουν πεζή. Ωστόσο, τρεις άνδρες, ηλικίας 45, 37 και 35 ετών, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. Κατά τη διαδικασία ακινητοποίησής τους, αντιστάθηκαν σθεναρά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών.
Στην έρευνα του οχήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: μία καραμπίνα με αποξυσμένο αριθμό σειράς και φυσίγγιο στη θαλάμη, δύο φυσίγγια, πέντε κάλυκες, 12 πηνία χαλκού που είχαν αφαιρεθεί από μετασχηματιστές από αγροτική περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς και πλήθος εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση πηνίων.
Από την περαιτέρω έρευνα του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θέρμης, προέκυψε ότι οι δράστες, από τις 20 Ιανουαρίου 2026 έως και την ημέρα της σύλληψής τους, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση. Κατά το διάστημα αυτό, είχαν αφαιρέσει 96 μετασχηματιστές και είχαν αποπειραθεί να αφαιρέσουν έναν ακόμη από αγροτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας ζημιά τουλάχιστον 550.000 ευρώ στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το επεισόδιο
«Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε κλοπές μετασχηματιστών ηλεκτρικού ρεύματος, έπειτα από τις άμεσες ενέργειες αστυνομικών του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης και την επιστάμενη έρευνα του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θέρμης.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για τρεις άνδρες ηλικίας 45, 37 και 35 ετών, σε βάρος των οποίων, καθώς και σε βάρος ενός ακόμη μέλους, που αναζητείται, σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση – συνέργεια, εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη κλοπή, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, απείθεια, επικίνδυνη οδήγηση, σωματική βλάβη, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας υπαλλήλου – ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, τροποποίηση σήμανσης όπλου, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Ειδικότερα, χθες το πρωί (01/08) στο πλαίσιο ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την καταπολέμηση του φαινομένου των κλοπών μετασχηματιστών ηλεκτρικού ρεύματος, αστυνομικοί του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, εντόπισαν κατόπιν επιστάμενων αναζητήσεων στην περιοχή του Νέου Ρυσίου, αγροτικό όχημα για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή από περιοχή της Χαλκιδικής, οι επιβάτες του οποίου εμπλέκονταν σε κλοπή μετασχηματιστή.
Στη θέα των αστυνομικών το αγροτικό όχημα προσπάθησε να διαφύγει εμβολίζοντας δύο υπηρεσιακά οχήματα, προκαλώντας φθορές σε αυτά, ενώ ενόσω οι αστυνομικοί συνέχισαν να το ακολουθούν, ένα εκ των μελών (ο 35χρονος) πυροβόλησε στο παρμπρίζ και το καπό του ενός υπηρεσιακού οχήματος.
Στη συνέχεια εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας σε σημείο της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Περαίας, συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο όπου επέβαιναν δύο άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Ακολούθως, το κλεμμένο όχημα ακινητοποιήθηκε και οι επιβαίνοντες τράπηκαν σε φυγή πεζή, πλην όμως τα ανωτέρω τρία μέλη εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, ενώ σημειώνεται ότι κατά την ακινητοποίησή τους αντιστάθηκαν σθεναρά, τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς.
Κατά την έρευνα του οχήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία καραμπίνα με αποξυσμένο αριθμό σειράς και φυσίγγιο εντός της θαλάμης, δύο φυσίγγια, πέντε κάλυκες, 12 πηνία χαλκού που αφαιρέθηκαν από μετασχηματιστές κατά το χρονικό διάστημα πριν τη σύλληψή τους από αγροτική περιοχή της Χαλκιδικής και πλήθος εργαλείων για την αφαίρεση των πηνίων.
Από την περαιτέρω έρευνα του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θέρμης, προέκυψε ότι το χρονικό διάστημα από 20-01-2026 έως και χθες, οι δράστες έχοντας συστήσει εγκληματική οργάνωσή, είχαν αφαιρέσει άλλους 96 μετασχηματιστές και αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν άλλον έναν από αγροτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας οικονομική ζημία στο δίκτυο διαχείρισης δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, τουλάχιστον 550.000 €.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.»
