11/02/2026

«Καταιγιστικές Γραμμές στην Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Αποκαλυπτική Κατάθεση Αντωνόπουλου»

Μετά την εκρηκτική κατάθεση της Καλλιόπης Σεμερτζίδου στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο Λάμπρος Αντωνόπουλος, πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ποσό που είχε λάβει, αλλά επέστρεψε για λόγους ευθιξίας, όπως είπε. Μία και μοναδική αίτηση υπέβαλα και έλαβα επιδότηση

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν ξέρω κανέναν Φραπέ, ούτε κάποιον Χασάπη» – Η κατάθεση Αντωνόπουλου και η

Κατάθεση Λάμπρου Αντωνόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Μετά την εντυπωσιακή κατάθεση της Καλλιόπης Σεμερτζίδου, ο επόμενος μάρτυρας που ανέβηκε στο βήμα ήταν ο Λάμπρος Αντωνόπουλος, πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου. Στην κατάθεσή του, αναφέρθηκε σε ποσό που είχε λάβει και στη συνέχεια επέστρεψε λόγω ηθικών αξιών.«Μία και μοναδική αίτηση υπέβαλα και έλαβα επιδότηση από το εθνικό απόθεμα μόνο για το 2020, ύψους 15.667,68 ευρώ», δήλωσε.Τόνισε πως ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και ότι ποτέ δεν υπέγραψε μεταβίβαση δικαιωμάτων.

Ο κ. Αντωνόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και ότι ούτε τον Γιώργο Ξυλούρη ούτε τον Ανδρέα Στρατάκη γνωρίζει προσωπικά. «Έχω επιστρέψει το ποσό της επιδότησης καθαρά λόγω ευθιξίας μετά από δημοσιεύματα που στρέφονταν κατά του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε στην Εξεταστική Επιτροπή.

Απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ Μακάριου Λαζαρίδη σχετικά με τη γνώση του για τον κ. Ξυλούρη, δήλωσε: «Δεν έχω δει ποτέ αυτόν τον άνθρωπο· έμαθα γι’ αυτόν μέσα από τα δημοσιεύματα». Όταν ρωτήθηκε αν γνώριζε ότι το ΚΥΔ στο οποίο έκανε τη δήλωση ανήκε στον Ξυλούρη απάντησε πως «τυχαία διάλεξα αυτό το ΚΥΔ».

«Δεν είχα καμία σχέση με άλλα μέλη της οικογένειας Ξυλούρη», επέμεινε ο μάρτυρας όταν ρωτήθηκε σχετικά. Η αντίφαση προέκυψε όταν ο κ. Λαζαρίδης επισύναψε έγγραφα που αποδεικνύουν μεταβίβαση δικαιωμάτων στον Βασίλη Ξυλούρη το 2021: «Δεν ξαναέκανα καμία αίτηση ή μεταβίβαση δικαιωμάτων σε κανένα άτομο», ήταν η απάντησή του.

Σε μια άλλη ερώτηση αναφορικά με τις επικοινωνίες με τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε πως ποτέ δεν έχει λάβει κάτι προς έλεγχο κι αποφάσισε να επιστρέψει τα χρήματα μόνος του, αποκλειστικά λόγω ευθιξίας: «Όταν θεωρείς τη διαδικασία απολύτως νόμιμη δεν θα είχες λόγο να τα επιστρέψεις», τόνισε καταλήγοντας ότι οι υποκειμενικές αξιώτες στόχευσαν την παράταξη.

Αναφερόμενος σε πολιτικές σχέσεις εξέφρασε πως δεν γνωρίζει κανένα υπηρεσιακό παράγοντα ή πολιτικό πρόσωπο σχετιζόμενο με αυτές τις υποθέσεις: «Ήμουν απλώς ο Λάμπρος Αντωνόπουλος χωρίς καμία σχέση με αυτή την κατάσταση». Όταν η εισηγήτρια Μιλένα Αποστολάκη ζήτησε να μάθει ξανά πληροφορίες γύρω από τους εμπλεκόμενους είπε πως πρώτη φορά συνάντησε κάποιον σχετικό στην τηλεοπτική εκπομπή μιας μέρας.

“Η επιλογή μου να μην συνεχίσω ήταν γιατί δεν διέθετα τις απαιτούμενες προϋποθέσεις”, περιγράφοντας έτσι τη στάση ως εξαιρετικά διαφανή απέναντι στις απαιτήσεις ενός βιώσιμου επαγγελματικού βίου στον πρωτογενή τομέα.

Aπαντήσεις των κομμάτων

  • Nέα Δημοκρατία:“Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει αμφισβητήσεις απέναντι στα λεχθέντα στοιχεία περί σχέσεων.”
  • PASOK:“Το κόμμα απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί διαπλοκής.”
  • SYRIZA:“Ζητούν διευκρινήσεις σχετικά με την προστασία προσώπων εμπλεκομένων.”