Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στα «μπλοκάκια» του 2024 – Ποιοι επωφελούνται
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, η οποία θα συμπεριλάβει και όσους εργάζονται με μπλοκάκια.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος θα εφαρμοστεί άμεσα και για όσους διαθέτουν μπλοκάκια με έως και τρεις εργοδότες, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα καθυστερήσει έως το 2027, όπως φημολογείτο.
«Στην κατάργηση τέλους επιτηδεύματος θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια και θα το δείτε γραμμένο για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενισχύοντας τη διαφάνεια των προθέσεων της κυβέρνησης ως προς την απαλλαγή των ελεύθερων επαγγελματιών από τη συγκεκριμένη επιβάρυνση.
Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι από το 2019 η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί σε μια συνεπή πολιτική φοροελαφρύνσεων και υπογράμμισε πως αυτή η στρατηγική θα συνεχιστεί και το 2025, προσφέροντας περαιτέρω ανακούφιση στους φορολογούμενους.
Επιπλέον ανέφερε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3%, αλλά τα έσοδα από τον ΦΠΑ σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 10,7%.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2024 ο πληθωρισμός ανήλθε σε 3% αλλά είχαμε αύξηση των εισόδων από ΦΠΑ στο 10,7%. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των εσόδων συνδέεται από την ανάπτυξη και από την διασύνδεση των POS».
Σήμερα από το τέλος επιτηδεύματος απαλλάσσονται:
Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα 2 εκατ. ευρώ, οποίοι αύξησαν, για το 2023, τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός αν θεωρούνται τουριστικοί τόποι.
Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
Πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησης τους.
Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
Αγρότες κανονικού καθεστώτος-παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί Εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.
Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.
Για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία προβλέπεται πλήρης απαλλαγή μέχρι και το 2024.
Οι «πρωτιές» της Ελλάδας που ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης
«Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα από το παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ, ή την απόκλιση των εισοδημάτων από το μέσο όρο της Ευρώπης», τόνισε ο υπουργός.
«Δεν ισχυριστήκαμε ότι έχουμε έναν μαγικό τρόπο να λύσουμε τα προβλήματα. Υποσχεθήκαμε συγκεκριμένα πράγματα και αυτά θα κάνουμε. Πρέπει να κρινόμαστε σε σχέση με τις προεκλογικές μας υποσχέσεις και να θυμόμαστε επίσης το σημείο αφετηρίας. Αλλά την ίδια στιγμή θα ήταν άδικο, όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για τους Έλληνες πολίτες, τις προσπάθειες και τις θυσίες των τελευταίων ετών, να αφήσουμε να παρουσιάζεται εικόνα μηδενισμού ή ισοπέδωσης που απέχει από την πραγματικότητα, τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και των μέσων ενημέρωσης που δεν έχουν συνωμοτήσει υπέρ της Ελλάδας και της κυβέρνησης, αλλά καταγράφουν μια πραγματικότητα για όλες τις χώρες».
Απασχόληση-ανεργία: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες. «Μισό εκατομμύριο Έλληνες έχουν βρει δουλειά και θα υπάρξουν περαιτέρω θετικές εξελίξεις το 2025», είπε.
Ανάπτυξη: Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν πολλαπλάσιος του μέσου όρου της ΕΕ παρά τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2020 – όπως και στις άλλες χώρες που έχουν σημαντική συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ – λόγω της πανδημίας.
Επενδύσεις: Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη σωρευτική αύξηση των επενδύσεων σε όλη την ΕΕ, «προς θλίψη ενδεχομένως όσων αμφισβητούν τα πάντα», κατεύθυνση στην οποία συμβάλλουν και οι αποκρατικοποιήσεις.