«Κατεπείγουσα Παρέμβαση Κουντουρά: Στη Φλόγα του Μπλακάουτ στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο»
Ζητεί απαντήσεις αν τηρήθηκαν οι απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια και να δοθεί ευρωπαϊκή τεχνική στήριξη για αποτροπή νέων συμβάντων Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έλενα Κουντουρά , Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν, με τη μορφή του κατεπείγοντος, για το κρίσιμο ζήτημα του μπλακάουτ στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Αίτημα για Υποστήριξη και Διασφάλιση Ασφάλειας στον Εναέριο Χώρο
Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έλενα Κουντουρά, η οποία είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, υπέβαλε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με το σοβαρό ζήτημα της διακοπής επικοινωνιών στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Οκτώ ημέρες μετά την αναστάτωση, η αιτία της διακοπής παραμένει αδιευκρίνιστη. Η Ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να δώσει απαντήσεις για το αν έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές σε σχέση με τη συμβατότητα του συμβάντος με τις απαιτήσεις ασφαλείας των πτήσεων.
Ειδικότερα, ρωτά αν τηρήθηκαν οι κανονισμοί που σχετίζονται με τις επικοινωνίες κατά τη διάρκεια πτήσεων και τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2017/3733. Θα ήθελε επίσης διευκρινίσεις σχετικά με την καταγραφή και αξιολόγηση αυτού του περιστατικού σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά στη διερεύνηση αεροπορικών συμβάντων.
Η Ευρωβουλευτής προτείνει στη συνέχεια να εξεταστεί η παροχή τεχνικής υποστήριξης στις ελληνικές αρχές ώστε να εκτιμηθούν οι τρέχοντες μηχανισμοί ασφάλειας και να εξασφαλιστεί ότι πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτή η ανάγκη αναδεικνύεται μέσω συνεργασιών που μπορεί να προκύψουν από φορείς όπως η DG MOVE ή ο οργανισμός EUROCONTROL.
Aξιοσημείωτο είναι ότι αυτή είναι ήδη η τέταρτη φορά που εκφράζεται concern σχετικά με την ασφάλεια των αερομεταφορών στην Ελλάδα από την Έλενα Κουντουρά τους τελευταίους 20 μήνες. Σύντομα θα υπάρξει νέα ερώτηση για το σχέδιο δράσης της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη συμμόρφωση εντός του χώρου διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας.
Οι προηγούμενες ερωτήσεις είχαν αναδείξει σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με τα παλαιωμένα συστήματα στον συγκεκριμένο τομέα καθώς επίσης και παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών ασφαλούς πλοήγησης.
Το Περιστατικό της Διακοπής Ραδιοεπικοινωνιών
Στις 04 Ιανουαρίου 2026 σημειώθηκε μια σοβαρή αποτυχία στις ραδιοεπικοινωνίες VHF που έφερε πλήρη αναστολή όλων των πτήσεων εντός του FIR Αθηνών. Αυτή η κατάσταση ανέδειξε ξανά τις πιεστικές ανησυχίες γύρω από τον υπάρχον εξοπλισμό επιτήρησης καθώς δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τα αίτια ούτε λεπτομέρειες για τον τρόπο αποκατάστασης της λειτουργίας των συστημάτων.
Eίναι αξιοσημείωτο πως ούτε καν οι резервные системы λειτούργησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης στιγμής. Παρά τους συνεχείς συναγερμούς προς κυβερνητικά κλιμάκια από τους επαγγελματίες χειριστές στο πεδίο αυτό,φαίνεται πως δεν έχουν γίνει αποτελεσματικές ενέργειες προς επίλυση αυτών των ζητημάτων.
Ερώτηση Προς Την Επιτροπή
«Έχει ζητήσει απ’ τις ελληνικές αρχές ενημέρωση για τις συνθήκες και τον αντίκτυπο του περιστατικού στην ασφάλεια πτήσεων; Εξετάζει αν τηρήθηκαν οι απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας;»
