Κεραμέως: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εργασία έως 13 ώρες και την τετραήμερη εργασία!
Διευκρινίσεις για τη δυνατότητα εργασίας έως 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη που δίνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έδωσε σήμερα η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο MEGA. Το οκτάωρο διατηρείται ως έχει ξεκαθάρισε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε πως σε κάθε χώρα όπως και στην Ελλάδα, υπάρχει δυνατότητα για υπερωρία με συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου.

Διευκρινίσεις για τις Νέες Ρυθμίσεις Εργασίας
Σήμερα, η υπουργός Νίκη Κεραμέως παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τη δυνατότητα εργασίας έως 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη, στο πλαίσιο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, μιλώντας στο MEGA.
Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι το οκτάωρο παραμένει αναλλοίωτο και εξήγησε πως σε κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υπάρχει η δυνατότητα υπερωρίας με συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. «Τι αλλάζει τώρα με αυτό το νομοσχέδιο; Το όριο των 13 ωρών που ίσχυε για δύο εργοδότες μπορεί να εφαρμοστεί και σε έναν μόνο. Γιατί; Διότι πολλοί εργαζόμενοι μας ανέφεραν ότι δουλεύουν 13 ώρες σε δύο ταβέρνες και αναρωτιούνται γιατί δεν μπορούν να παραμείνουν 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται», δήλωσε.
Η υπουργός υπογράμμισε τρία βασικά σημεία: πρώτον, πρόκειται για επιλογή και όχι υποχρέωση· δεύτερον, απαιτείται συμφωνία του εργαζόμενου· τρίτον, οι εργαζόμενοι που επιλέγουν να παραμείνουν σε έναν εργοδότη θα αμείβονται καλύτερα λόγω της υπερωριακής απασχόλησης που προσφέρει προσαύξηση 40% στην ώρα της υπερωρίας.
Ως παράδειγμα ανέφερε έναν εργαζόμενο που αμείβεται με 8 ευρώ την ώρα: «Εάν δουλέψεις έως 13 ώρες σε δύο εργοδότες θα κερδίσεις συνολικά 104 ευρώ. Αν όμως αυτές οι ώρες πραγματοποιηθούν στον ίδιο εργοδότη θα φτάσουν τα 119 ευρώ» σημείωσε.
Τετραήμερη Εργασία
Αναφορικά με την τετραήμερη εργασία, η υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή ήδη υφίσταται αλλά περιορίζεται στους έξι μήνες. Με το νέο νομοσχέδιο επεκτείνεται για ένα έτος: «Αν έχεις παιδί και θέλεις να είσαι μαζί του την Παρασκευή ενώ δουλεύεις τέσσερις ημέρες την εβδομάδα σήμερα μπορείς μόνο για έξι μήνες», είπε η υπουργός προσθέτοντας ότι πλέον οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εφόσον υπάρξει συμφωνία από την επιχείρηση.
Κατανομή Ετήσιας Άδειας Αναψυχής
Aναφορικά με την κατανομή της ετήσιας άδειας αναψυχής, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι μέχρι σήμερα ισχύει ο κανόνας του αδιαίρετου της άδειας· δηλαδή χορηγείται ολόκληρη εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. Η νέα διάταξη παρέχει μεγαλύτερη ευχέρεια στους εργαζόμενους ώστε να μπορούν να ζητούν διαφορετικού τύπου αιτήματα σχετικά με τις άδειές τους.» Έτσι αν κάποιος έχει τέσσερις εβδομάδες άδειας μπορεί είτε όλες μαζί είτε χωρισμένες ή ακόμα κι αν θέλει τέσσερις ξεχωριστές εβδομάδες». Και εδώ απαιτείται συμφωνία από τον εργοδότη.
Υπερωρίες και Αποδοχές
“Πρέπει επίσης να σημειώσουμε,” πρόσθεσε η υπουργός,“ότι πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν τις υπερωρίες ως μεγάλο κόστος.”
“Έχουν καταργηθεί όλες οι προσαυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για υπερβάλλουσα απασχόληση,” , συνέχισε.“Για παράδειγμα επιχειρήσεις που λειτουργούν νύχτα ή Σαββατοκύριακα απολαμβάνουν σημαντική ελάφρυνση.”
Eισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
Tέλος ,η Υπουργός αναφέρθηκε στη νέα διάταξη σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων: “Προτού γίνουν αυξήσεις στις συντάξεις τα τελευταία τρία χρόνια κατά περίπου 13%, πολλές φορές λόγω αύξησης άλλαξε το κλιμάκιο στην εισφορά.”
“Με τη νέα διάταξη διατηρείται σταθερό το κλιμάκιο ανεξαρτήτως προσαυξήσεων στη σύνταξη,” , κατέληξε.“Επιπλέον έχουμε δημιουργήσει ένα καθεστώς όπου οι συνταξιούχοι μπορούν πλέον χωρίς κρατήσεις από τη σύνταξή τους.”