21/06/2025

Κικίλιας: Η Κως ως Φρουρός των Θερμοπυλών – Ξεκινάμε το Σημαντικό Έργο της Νέας Πύλης Σένγκεν

«Η Κως είναι από τις πιο σημαντικές πύλες εισόδου για τουρισμό από την Τουρκία. Φιλοδοξούμε, στο επόμενο χρονικό διάστημα, να έχουν ρυθμιστεί και οι τελευταίες διεργασίες, έτσι ώστε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη νέα Πύλη Σένγκεν και το κτίριο. Είναι ένα νησί που είναι πρώτης προτεραιότητας για εμάς, πρώτα απ’ όλα για το προσφυγικό

Κικίλιας: «Η Κως φυλάει Θερμοπύλες – Ξεκινάμε το έργο της νέας Πύλης Σένγκεν»

Σημαντική Επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας στην Κω

Η Κως αναδεικνύεται ως μία από τις κύριες πύλες εισόδου για τον τουρισμό από την Τουρκία. Στο άμεσο μέλλον, προσδοκούμε ότι θα ολοκληρωθούν οι τελευταίες διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη νέα Πύλη Σένγκεν και το αντίστοιχο κτίριο. Το νησί αυτό είναι προτεραιότητα για εμάς, κυρίως σε θέματα που αφορούν το προσφυγικό ζήτημα, τη παράνομη μετανάστευση, τον τουρισμό και την ακτοπλοΐα. Επιπλέον, αποτελεί στρατηγικό σημείο φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων μας.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Κω: «Μας ενδιαφέρει πώς θα το στηρίζουμε σε κάθε περίπτωση και με όλα τα δυνατά μέσα». Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί ανακοίνωσε την άφιξη ενός νέου σκάφους της Ελληνικής Ακτοφυλακής τις επόμενες εβδομάδες καθώς επίσης και νέες προσλήψεις προσωπικού στο Λιμενικό Σώμα.

Ο Υπουργός συνοδευόταν από τον Β’ Υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος – ΕΛ.ΑΚΤ., Υποναύαρχο Φώτη Κιάμο. Τους υποδέχθηκαν ο Διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Δημήτρης Ζαραζάνης, ο Λιμενάρχης Ιωάννης Μάργαρης καθώς και ο Πρόεδρος της Μαρίνας Ιωάννης Καλλέργης. Αρχικά επισκέφθηκαν τα περιπολικά σκάφη που βρίσκονται στη Μαρίνα.

Εκεί,ο κ. Κικίλιας συνεχάρη τα πληρώματα για την αδιάκοπη ετοιμότητα τους καθώς και για τον επαγγελματισμό τους στην προστασία των ανθρώπων στη θάλασσα αλλά και των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κω και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πριν κατευθυνθεί προς το Λιμεναρχείο όπου ενημερώθηκε σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Περιφέρειας από τους αρμόδιους αξιωματούχους.

Aκολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο όπου συμμετείχαν σημαντικά πρόσωπα όπως ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, η Έπαρχος Κως Κωνσταντίνα Σβύνου καθώς επίσης οι Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς κι άλλοι αξιωματούχοι συζητώντας θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία όπως οι ανάγκες υποδομών του νησιού.

Ο υπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν για τη θερμή υποδοχή τους λέγοντας: «Είχα την τιμή να είμαι εδώ με τους συναδέλφους μου…». Συμπλήρωσε ότι σύντομα πρέπει να επιστρέψει στο νησί φέρνοντας μαζί το νέο σκάφος αλλά κι ένα σχέδιο δράσης σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού που συμβάλλει σημαντικά στα έσοδα της οικονομίας μας.