26/01/2026

«ΚΚΕ: Σιωπή Μητσοτάκη μπροστά στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τις εγκληματικές δραστηριότητες»

«Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα γεγονότα της Κρήτης, τα απέδωσε απλά σε μια “στρέβλωση της παράδοσης” και σε “απόβλητα περασμένων καιρών”, ενώ δεν έβγαλε άχνα για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που -και στην Κρήτη και αλλού- αξιοποιούν τις εγκληματικές δραστηριότητες και τη διασύνδεσή τους με τους μηχανισμούς του κράτους για

ΚΚΕ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έβγαλε άχνα για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που αξιοποιούν τις εγκληματικές

Σημαντική είναι η παρατήρηση πως ο κ. Μητσοτάκης, αναφορικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στην Κρήτη, τα χαρακτήρισε απλώς ως μια “παραμόρφωση της παράδοσης” και ως “απόβλητα του παρελθόντος”, αγνοώντας εντελώς τα ουσιαστικά οικονομικά συμφέροντα που -τόσο στην Κρήτη όσο και αλλού- εκμεταλλεύονται τις εγκληματικές δραστηριότητες και τη σύνδεσή τους με κρατικούς μηχανισμούς για να αποκομίζουν τεράστια κέρδη, όπως αποδεικνύουν διάφορα σκάνδαλα τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. Προσθέτει: «Αυτή είναι η άλλη όψη της καπιταλιστικής “ανάπτυξης” και αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι οι κυβερνήσεις καθώς επίσης και το αστικό πολιτικό σύστημα επιδεικνύουν ανοχή σε τέτοια περιστατικά, με τον κ. Μητσοτάκη να φτάνει στο σημείο να μην τους κατονομάζει καν, όπως έκανε σήμερα».

«Η συγκεκριμένη αιτία δεν μπορεί να λυθεί μέσω της γνωστής πρακτικής της αυστηροποίησης των ποινών που ήδη έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια χωρίς αποτέλεσμα στην καταπολέμηση των αποτρόπαιων φαινομένων. Ούτε φυσικά μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της αναφοράς στη “νεανική παραβατικότητα”, όταν πολλές περιοχές στερούνται θεσμών παιδείας, πολιτισμού και κοινωνικής προστασίας κ.ά. Αντιθέτως, κάθε φορά στο όνομα της “καταπολέμησης του εγκλήματος” ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι και δοκιμάζονται νέες μέθοδοι κρατικής καταστολής για ποικιλία χρήσεων, οι οποίες τελικά χρησιμοποιούνται για την στοχοποίηση των δράσεων και των αγώνων του λαού καθώς επίσης για την “ασφάλεια” των συμφερόντων του κεφαλαίου», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.