«ΚΚΕ: Το 2015, το δημοψήφισμα αποκάλυψε την αδυναμία των κυβερνήσεων του καπιταλισμού να εκπληρώσουν τις προσδοκίες»
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «με το δημοψήφισμα που προκήρυξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πραγματοποιήθηκε 10 χρόνια πριν, στις 5 Ιουλίου του 2015, επιδιώχθηκε να «φορτωθεί» στον λαό η επιλογή της υπογραφής του τρίτου μνημονίου, να συνεχιστεί ο δανεισμός της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας και να ξεπεραστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, συνεχίζοντας την επίθεση

Δέκα Χρόνια από το Δημοψήφισμα του 2015: Το «Όχι» και η Συμφωνία με τους Δανειστές
Το ΚΚΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του τονίζει ότι «με το δημοψήφισμα που προκήρυξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πραγματοποιήθηκε 10 χρόνια πριν, στις 5 Ιουλίου του 2015, επιδιώχθηκε να “φορτωθεί” στον λαό η επιλογή της υπογραφής του τρίτου μνημονίου, να συνεχιστεί ο δανεισμός της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας και να ξεπεραστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, συνεχίζοντας την επίθεση στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Ήταν η κορύφωση της επιχείρησης εξαπάτησης του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αναδείχτηκε με την κάλπικη υπόσχεση για κατάργηση των μνημονίων και τελικά συνέχισε και κλιμάκωσε την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».
Η ανακοίνωση αναφέρει: «Το ΚΚΕ ανέλαβε τη ευθύνη να αποκαλύψει έγκαιρα στον κόσμο τον ψευδή χαρακτήρα αυτού του δημοψηφίσματος. Τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, το πρωτοσέλιδο του “Ριζοσπάστη” δήλωνε “Το ‘ΟΧΙ’ τους είναι ‘ΝΑΙ’ σε τρίτο μνημόνιο”. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την προκήρυξη αυτού του δημοψηφίσματος, το ΚΚΕ πρότεινε να συμπεριληφθούν οι θέσεις τόσο της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) όσο και αυτές της κυβέρνησης καθώς επίσης και το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Μετά την απόρριψη αυτής της πρότασης, κάλεσε τον κόσμο μέσω λευκού ψηφοδελτίου ή αποχής να “ακυρώσει” τα ψεύτικα διλήμματα».
«Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που ακολούθησε, ήταν το μόνο κόμμα που δεν συμφώνησε στην υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου», προσθέτει η ανακοίνωση. Η κυβέρνηση Τσίπρα προχώρησε τελικά στη συμφωνία αυτή με τη στήριξη των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και «Ποταμιού», τα οποία έτρεξαν να καλύψουν τις κοινοβουλευτικές απώλειες ώστε ουσιαστικά να διασωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Η υπογραφή αυτού του μνημονίου δεν συνιστούσε πραγματικά μια “προδοσία” ή μια “180° στροφή” σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις», σημειώνει επίσης το ΚΚΕ.Παρά τις προσδοκίες εκείνων που στήριξαν τότε τον ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές προς όφελος τους λόγω των ψευδών υποσχέσεων που είχαν λάβει, αυτό αποτέλεσε απλά τη λογική συνέχεια μιας διαπραγμάτευσης χωρίς πραγματικό στόχο δικαίωσης των λαϊκών αιτημάτων αλλά μιας πιο γενναίας στήριξης στο καπιταλιστικό σύστημα».
«Η αθέτηση αυτών των ψεύτικων υποσχέσεων δεν άρχισε μετά το δημοψήφισμα όπως ισχυρίζονται σήμερα διάφορες δυνάμεις»,καταλήγει η ανακοίνωση. Υπογραμμίζει ότι υπήρξε ήδη επέκταση δανειακής σύμβασης νωρίτερα μέσα στο 2015 καθώς επίσης προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεις ενώ ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν ανοικτά ένα νέο μνημόνιο».
«Τα γεγονότα αυτά πηγάζουν από τον ίδιο χαρακτήρα πολιτικής φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα συμβιβασμένο με τις ανάγκες ενός καπιταλιστικού συστήματος», αναφέρει τέλος το ΚΚΕ.
“Άλλος δρόμος για τον λαό υπήρχε και υπάρχει.”