28/06/2025

«Κορινθιακή Σταφίδα: Αποκαλυπτικά Στοιχεία για την Παραγωγή του 2023»

Η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μια χρονιά καλύτερη από την περυσινή σε όρους παραγωγής, με αναπάντητο ερώτημα, ωστόσο, το επίπεδο τιμής. Αν και είναι ανοιχτές οι προκλήσεις -κυρίως σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες, το κόστος παραγωγής και το εργατικό δυναμικό- οι παραγωγοί βλέπουν με σχετική αισιοδοξία

Κορινθιακή σταφίδα: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για την φετινή παραγωγή – enikonomia.gr

Ανάκαμψη της Κορινθιακής Σταφίδας

Η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας δείχνει σημάδια αναζωογόνησης. Οι αρχικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι η φετινή χρονιά μπορεί να είναι πιο παραγωγική σε σύγκριση με την προηγούμενη, αν και το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι το επίπεδο των τιμών. Παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν -κυρίως όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, το κόστος παραγωγής και τη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού- οι αγρότες αντιμετωπίζουν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο με μια δόση αισιοδοξίας.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, Θανάσης Σωτηρόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του 2023, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. «Είναι ακόμη νωρίς, ωστόσο όλα δείχνουν πως η παραγωγή μπορεί να είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Το 2023 ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές της τελευταίας δεκαπενταετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η περυσινή σοδειά υπολογίζεται ότι δεν ξεπέρασε τους 10.000 τόνους και οι προβλέψεις για φέτος κάνουν λόγο για περίπου 12.000 τόνους παραγωγής. «Θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα τον Αύγουστο, όταν θα ξεκινήσει ο τρύγος», πρόσθεσε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Κλιματική Αστάθεια: Πρόκληση για τους Παραγωγούς

Ο κύριος αντίπαλος στην παραγωγή παραμένει η κλιματική αστάθεια. Φαινόμενα όπως χαλάζι και καύσωνες καθώς και ασθένειες όπως ο περονόσπορος επηρεάζουν αρνητικά τη σταφίδα αυξάνοντας τα κόστη και θέτοντας σε κίνδυνο την προσπάθεια των αγροτών.

«Η σταφίδα είναι μια “ξεσκέπαστη” καλλιέργεια», σημείωσε ο πρόεδρος στην ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας ότι μέχρι τον τρύγο υπάρχει πάντα κίνδυνος από κάθε μορφή καιρικής μεταβολής.Παρά τα εμπόδια αυτά όμως υπογράμμισε πως «στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια καλή παραγωγή με λογικές τιμές ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά». Η περσινή τιμή έφθασε έως τα 3 ευρώ ανά κιλό αλλά χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμη μακροχρόνια.

Συρρίκνωση Καλλιεργούμενων Εκτάσεων

Mία ακόμα σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τομέας αφορά τη συρρίκνωση των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια καθώς επίσης τη γήρανση του πληθυσμού των παραγωγών χωρίς νέες εισροές νεότερων ατόμων στον χώρο αυτόν.

Aπό τα 95.000 στρέμματα πριν από την πανδημία του COVID-19 σήμερα έχει περιοριστεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στα περίπου 70.000 στρέμματα λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος από τους νέους αλλά κυρίως λόγω του απαιτητικού χαρακτήρα αυτής της δραστηριότητας.

Ανάγκη Υποστήριξης μέσω Στοχευμένων Μέτρων

Ο πρόεδρος επισημαίνει πως αυτό το ιστορικό προϊόν κινδυνεύει αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης προτείνοντας ένα πλαίσιο ενίσχυσης που περιλαμβάνει:

  • Eφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης ώστε να εκσυγχρονιστούν οι καλλιέργειες.
  • Eφαρμογή του Μέτρου 23 ώστε να αποσταλεί σαφέστατο μήνυμα στήριξης στους αγρότες.
  • Eξασφάλιση εργατικών χεριών μέσω ευέλικτων σχημάτων εποχικής απασχόλησης.
  • Aξιοποίηση αρδευτικών υποδομών προς αποφυγή ξηρασίας και διασφάλιση ποιότητας προϊόντος.

Bιώσιμη Ανάπτυξη στην Καλλιέργεια Σταφιδοκαλλιέργειας

Kαθώς η Ελλάδα εξερευνά μοντέλα βιώσιμης γεωργικής ανάπτυξης, η επανεκκίνηση της κορινθιακής σταφιδοκαλλιέργειας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα περιφερειακής ανάταξης υπό όρους οικονομικής ανταποδοτικότητας και περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας.

O κ.Sotiropoulos πιστεύει ακράδαντα στις δυνατότητες αυτού του προϊόντος λέγοντας: «Η κορινθιακή σταфίδα δεν αποτελεί μόνο ένα γεωργικό προϊόν – αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι πολιτιστικής μας ταυτότητας». Με σωστή πολιτική βούληση μπορεί ξανά να αποκτήσει δυναμική στις διεθνείς αγορές παρουσιάζοντας τόσο την ποιότητα όσο και την ιστορία της.