11/03/2026

«Κουτσούμπας: Αντιστροφή της Ιστορίας – Οι Συστηματικές Διαστρεβλώσεις για τις Κατακτήσεις του Λαού και του Κόμματός μας»

«Τα προηγούμενα χρόνια, είδαμε πώς οι δυνάμεις του κεφαλαίου αξιοποίησαν και συνεχίζουν να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, διαμορφώνοντας νέα κόμματα -από ακροδεξιών, εθνικιστικών έως νεοαριστερών αποχρώσεων- προκειμένου να απορροφήσουν τη μεγάλη εργατική-λαϊκή δυσαρέσκεια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Συνδιάσκεψη της

Δημήτρης Κουτσούμπας: Στεκόμαστε στο πλευρό των εργολαβικών εργαζομένων των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης

Ανάλυση των Πολιτικών Εξελίξεων

«Τα προηγούμενα χρόνια, είδαμε πώς οι δυνάμεις του κεφαλαίου αξιοποίησαν και συνεχίζουν να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, διαμορφώνοντας νέα κόμματα -από ακροδεξιών, εθνικιστικών έως νεοαριστερών αποχρώσεων- προκειμένου να απορροφήσουν τη μεγάλη εργατική-λαϊκή δυσαρέσκεια» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής για το 22ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, «Τέτοιες αναμορφώσεις καθίστανται σχεδόν επιτακτική ανάγκη κάθε φορά που το καπιταλιστικό σύστημα μαστίζεται από σφοδρές οικονομικές κρίσεις και με κορύφωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, και με πολεμική μορφή, όπως σήμερα». Επιπλέον σημείωσε ότι αυτές οι διαδικασίες ανασύνθεσης στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας είναι απαραίτητες για την εκ νέου διαμόρφωση των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο ίδιος υπογράμμισε: «Η πολιτική της άρχουσας καπιταλιστικής τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων της εναντιώνεται και υπονομεύει συστηματικά το ρεύμα της αντικαπιταλιστικής διεκδίκησης και πάλης βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων του λαού». Αυτές οι φωνές αντίστασης αντανακλούν την πρόοδο που έχει γίνει στα εργατικά κινήματα σε διάφορους τομείς όπως η δημόσια υγεία, η εκπαίδευση καθώς επίσης στον χώρο των εργαζόμενων.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις κατά του κόμματος λόγω της συμμετοχής τους στους αγώνες γεωργών και κτηνοτρόφων είπε: «Δείτε την επίθεση απέναντι στο Κόμμα τις τελευταίες ημέρες… Στρώνουν το έδαφος για ενίσχυση της καταστολής σε βάρος του κόμματος και του κινήματος».

«Αυτό που τους ενοχλεί δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η “νομιμότητα”, αλλά το γεγονός ότι η μαζικότητα… είναι αυτά που εμποδίζουν οποιαδήποτε κυβερνητική προσπάθεια καταστολής», δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας. Τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει ποτέ κάποια “ασυλία” προς τα κινήματα εργασίας ή προς το ίδιο το ΚΚΕ.

Κατέληξε λέγοντας ότι εκείνοι που ασκούν κριτική δεν ενοχλούνται από συγκεκριμένες κρατικές διαδικασίες αλλά από τη δυναμική παρουσία αυτών των αγώνων: «Αυτό που τους τρομάζει δεν είναι ούτε τα διάφορα σόου στη Βουλή… όλα αυτά έχουν προγραμματιστεί ώστε να αντιμετωπιστούν εύκολα», προσθέτοντας ότι κάποιοι αντιασυστημικοί σχηματισμοί τελικά υπηρετούν βαθύτερα συμφέροντα.