09/07/2025

«Κρήτη σε κρίση: 520 πρόσφυγες διασώθηκαν τα ξημερώματα – Σήμερα οι αποφάσεις»

Σε καθεστώς συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη νότια Κρήτη και τις ακτές της Γαύδου, με φόντο το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη. Μάλιστα, τα ξημερώματα έπειτα από πολύωρη επιχείρηση έρευνας ολοκληρώθηκε η διάσωση περίπου 520 αλλοδαπών που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή 17 ναυτικά μίλια

Στο «κόκκινο» η Κρήτη λόγω μεταναστευτικών ροών: Διασώθηκαν 520 άτομα τα ξημερώματα – Σήμερα η συνάντηση

Συναγερμός στην Κυβέρνηση λόγω Αύξησης Μεταναστευτικών Ροών στην Κρήτη

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς τη νότια Κρήτη και τις ακτές της Γαύδου, με αφορμή το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο που προήλθε από τη Λιβύη. Στις πρώτες πρωινές ώρες ολοκληρώθηκε μια εκτενής επιχείρηση διάσωσης περίπου 520 αλλοδαπών που βρίσκονταν σε αλιευτικό σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή 17 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων.

Εκρηκτική Κατάσταση: Πάνω από 2.000 Άτομα σε Δύο Ημέρες

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει σήμερα, Τετάρτη, μια κρίσιμη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Η σύσκεψη αυτή έρχεται μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης και την ακύρωση ευρωπαϊκής αποστολής στη Βεγγάζη, γεγονός που εντείνει την γεωπολιτική αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν στις ακτές της Λιβύης για να επιβιβαστούν στα σκάφη που κατευθύνονται προς την Κρήτη, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρές πιέσεις λόγω του αυξανόμενου αριθμού αφίξεων. Από την Κυριακή έχουν φθάσει πάνω από 2.000 άτομα στις παραλίες του νησιού, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και τις αρχές των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

Στρατηγική Αντιμετώπισης: Ενίσχυση Δυνάμεων και Νέα Μέτρα

Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να οδηγήσει στη λήψη σειράς μέτρων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών καθώς επίσης για τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής προσφύγων τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο. Οι κυβερνητικές κινήσεις θα κριθούν κρίσιμες όχι μόνο στον επιχειρησιακό τομέα αλλά επίσης στον διπλωματικό τομέα όπου η Λιβύη γίνεται κεντρικός στόχος ευρωπαϊκής πίεσης σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

“Ειδικά δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος καθώς επίσης και του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο,”

Διαχείριση Καταστάσεων: Συνεργασία με Ευρώπη

“Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα συνεργαστούμε ώστε η Λιβύη να μπορέσει να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες,” ανέφερε ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνάντησης εκπροσώπων της ΕΕ στη Τρίπολη σχετικά με τις πιέσεις που δέχεται η Κρήτη.

“Πρέπει οι χώρες όπως η Ελλάδα να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν μόνες τους να διαχειριστούν αυτή τη νέα φάση,”

Kρίσιμη Κατάσταση στα Νότια Παράλια της Κρήτης

Οι κοινωνικές δομές στο νησί έχουν φθάσει στα όριά τους καθώς οι αφίξεις συνεχίζονται χωρίς σταματήματα κυρίως στα νότια παράλια – όπως τα Σφακιά ή το Ρέθυμνο – όπου οι αρχές καταγράφουν καθημερινώς νέες αφίξεις προσφυστών.
Από την Κυριακή μέχρι σήμερα έχουν φθάσει περίπου δύο χιλιάδες άτομα ενώ πολλές ακόμη βάρκες περιμένουν στις λιβυκές ακτές.
Οι δήμοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες αυτής της κατάστασης τόσο στους πολίτες όσο κι οικονομικά δεδομένα μέσα στην καρδιά μιας δύσκολης τουριστικής περιόδου.

Aνάγκη Άμεσων Μέτρων Διαχείρισης Προσφυστών

teh Mayor of Rethymno emphasizes the need for a permanent solution to manage the influx of migrants humanely and in accordance wiht both Greek and European law.