«Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρώμη: Σημαντική Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας – Ποιοι ηγέτες θα δώσουν το παρόν;»
Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στην περιοχή Έουρ της Ρώμης, η Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας. Παρόντες θα είναι 100 αντιπροσωπείες κρατών, σαράντα διεθνείς οργανισμοί και πάνω από δυο χιλιάδες επιχειρήσεις. Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Χάρη Θεοχάρη. Στις εργασίες θα πάρουν μέρος, παράλληλα, ο

Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στην Έουρ της Ρώμης
Σήμερα και αύριο, η περιοχή Έουρ στη Ρώμη φιλοξενεί τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας. Στην εκδήλωση συμμετέχουν 100 αντιπροσωπείες κρατών, 40 διεθνείς οργανισμοί και πάνω από 2.000 επιχειρήσεις. Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Χάρη Θεοχάρη.
Στις εργασίες θα συμμετάσχουν επίσης σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών αναμένονται σύντομες διμερείς συναντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ καθώς και με μέλη της «Συμμαχίας των Προθύμων», που συνεδριάζει στο Λονδίνο. Το κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η υποστήριξη του ουκρανικού στρατού ώστε να διατηρηθεί η αμυντική δυνατότητα του κράτους.
Ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της διάσκεψης είναι να ενισχυθεί η κινητοποίηση κυβερνήσεων, ιδιωτικού τομέα και διεθνών οργανισμών για τη στήριξη του Κιέβου καθώς και για την προετοιμασία ανοικοδόμησης μετά το τέλος του πολέμου. Παράλληλα με τις πολιτικές επαφές στην Αιώνια Πόλη θα γίνουν συζητήσεις σχετικά με κοινές συνεργασίες στον τομέα υποδομών, ενέργειας, γεωργίας υγείας και κατασκευών.
Επιχειρήσεις από την Ουκρανία αλλά και άλλες χώρες αναμένονται σήμερα και αύριο να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές αρχές αλλά και τη κεντρική διοίκηση στην προσπάθεια τους να σχεδιάσουν ένα καλύτερο μέλλον όταν οι συνθήκες επιστρέψουν σε κανονικότητα.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί συμβάλλοντας στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της καθώς επίσης στην πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Θα κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε ώστε αυτή η Διάσκεψη στη Ρώμη να αποτελέσει εφαλτήριο ειρήνης μέσω ουσιαστικών οικονομικών επενδύσεων», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.