«Λαβρόφ: Η Δύση Θέτει σε Κίνδυνο τις Ελπίδες για Ειρηνικές Διαπραγματεύσεις»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε σήμερα τις δυτικές χώρες ότι επιδιώκουν να “εμποδίσουν” τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, την ώρα που οι διπλωματικές προσπάθειες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης καρκινοβατούν. “Το μόνο που κάνουν είναι να αναζητούν ένα πρόσχημα για να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις”, είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη

Διπλωματικές Εξελίξεις στην Ουκρανία
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κατηγόρησε σήμερα τις δυτικές χώρες ότι προσπαθούν να “παρεμποδίσουν” τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, τη στιγμή που οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης βρίσκονται σε αδιέξοδο.
“Το μόνο που κάνουν είναι να αναζητούν ένα πρόσχημα για να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση, η οποία μεταδόθηκε μέσω Telegram. Επιπλέον,εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με τη στάση του προεδρεύοντος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι,ο οποίος “επιμένει και θέτει όρους απαιτώντας –με κάθε κόστος– άμεση συνάντηση” με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις απειλές από “δυτικά κράτη να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία αν δεν υπάρξουν διαπραγματεύσεις”, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε αυτές τις ενέργειες ως “μια προσπάθεια υπονόμευσης της διαδικασίας που είχαν ξεκινήσει οι πρόεδροι Πούτιν και Τραμπ και η οποία είχε φέρει θετικά αποτελέσματα”. “Ελπίζουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα αποτύχουν”, πρόσθεσε.
Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες του πρώην προεδρεύοντα των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ στοχεύουν στην ταχεία λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και κορυφώθηκαν με μια συνάντηση κορυφής μεταξύ αυτού και του Βλαντίμιρ Πούτιν στις 15 Αυγούστου στην Αλάσκα. Στη συνέχεια,τρεις ημέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε υποδοχή στον Λευκό Οίκο για τον Ζελένσκι καθώς και Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας. Ωστόσο,οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν ασύμβατες.
Η Ρωσία ξεκίνησε μια εκτενή στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας το Φεβρουάριο του 2022 και αυτή τη στιγμή ελέγχει περίπου το 20% της γειτονικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που είχε προσαρτήσει το 2014. Παράλληλα με την αλληλοκατηγορία Μόσχας και Κιέβου σχετικά με την εμπλοκή τους στη διοργάνωση μιας πιθανής συνάντησης των ηγετών τους, ο Ντόναλτ Τραμπ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δίνει “δύο εβδομάδες” περιθώριο πριν αποφασίσει ποια γραμμή θα ακολουθήσει αναφορικά με τη σύγκρουση.