28/07/2025

«Λειψυδρία: Ο Νέος Φορέας που Προστατεύει το Νερό – Ανακαλύψτε τους 5 Κρίσιμους Άξονες του Κυβερνητικού Σχεδιασμού»

Αγώνα ταχύτητας έως τον Σεπτέμβριο θα κάνει η κυβέρνηση, με σκοπό να παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπάρξουν μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, αλλά και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις με ορίζοντα τριακονταετίας. Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews Στη

Λειψυδρία: Νέος φορέας – «ασπίδα» για το νερό – Οι 5 βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού

Στρατηγική Αντιμετώπισης Λειψυδρίας από την Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση προγραμματίζει έναν αγώνα ταχύτητας μέχρι τον Σεπτέμβριο, με στόχο την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πακέτου βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξουν άμεσα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν σύντομα, καθώς και στρατηγικές παρέμβασης με ορίζοντα τριάντα ετών.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε στους αρμόδιους υπουργούς και στον πρωθυπουργό το εύρος του προβλήματος και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Η υφιστάμενη κατάσταση είναι ήδη ανησυχητική και συνεχώς χειροτερεύει. Το ισοζύγιο των υδάτων δείχνει έλλειμμα περίπου 20%, καθώς οι εισροές νερού (όπως οι βροχοπτώσεις) είναι κατά 20% λιγότερες από τις ανάγκες κατανάλωσης.

Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 45% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτό θα οδηγήσει σε εξάντληση των αποθεμάτων νερού, δεδομένου ότι οι ταμιευτήρες στα φράγματα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά από δράσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η ίδρυση ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης υδάτων αντί των 739 δημοτικών εταιρειών ύδρευσης που υπάρχουν σήμερα στη χώρα.

Η δημιουργία αυτού του κεντρικού φορέα μαζί με τις συγχωνεύσεις εταιρειών ύδρευσης θεωρούνται κρίσιμες για τη σωστή διαχείριση των υδάτων, τον συντονισμό δράσεων και τη βελτίωση της εποπτείας ώστε να ανανεωθούν τα δίκτυα ύδρευσης. Ο στόχος είναι η δραματική μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης που κυμαίνονται γύρω στο 40% (ύδρευση) έως 60% (άρδευση). Ο περιορισμός αυτών των απωλειών αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης καθώς είναι ένα σημείο όπου μπορεί να γίνει ουσιαστική παρέμβαση.

Είναι σαφές ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα έχουν καθοριστικό ρόλο στο κυβερνητικό σχέδιο ενώ εξετάζεται επίσης η συμμετοχή της ΔΕΗ λόγω της εμπειρίας της στη διαχείριση δικτύων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, η ΔΕΗ θα συμμετέχει στον νέο φορέα ως μειοψηφικός εταίρος διότι το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο όταν θα παρουσιαστούν τα πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη λειψυδρία πρέπει επίσης να έχουν αρχίσει οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δήμων σχετικά με τις περισσότερες εταιρείες ύδρευσης. Οι πέντε βασικοί πυλώνες του σχεδιασμού περιλαμβάνουν:

  • Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό όπως ορίζει το Σύνταγμα.
  • Bιώσιμες επιχειρήσεις ύδατος με αποδεκτό κόστος χρήσεων.
  • Kεντρική διαχείριση όλων των έργων υποδομής.
  • Eπειγόντως απαιτούμενες ενέργεις τους επόμενους έξι μήνες μαζί με ενημέρωση πολιτών.
  • Nέες τεχνολογίες παραγωγής νερού όπως αφαλάτωσή ή επαναχρησιμοποίηση.

Aπό το φθινόπωρο στην Αττική θα ξεκινήσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με την οικονομία στο νερό καθώς οι συνθήκες απαιτούν περιορισμούς στη χρήση του λόγω χαμηλών αποθεμάτων που ανέρχονται σε μόλις 531 εκατομμύρια κυβικά μέτρα – λιγότερα από όσα είχαμε κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια.
«Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό» δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης στην «R». «Χρειαζόμαστε μια συνολική προσέγγιση γι’ αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο τον Σεπτέμβριο.»