«Μακρόν: Οι Τελώνες Δασμοί Θέτουν σε Κίνδυνο την Καταπολέμηση της Φτώχειας»
Ο “εμπορικός πόλεμος” που επιβλήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας “παραλογισμός” σε “αυτή τη στιγμή της ζωής του πλανήτη”, καθώς εμποδίζει την καταπολέμηση της φτώχειας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. “Το γεγονός ότι τίθενται εκ νέου ο εμπορικός πόλεμος και

Ο Εμπορικός Ανταγωνισμός και οι Επιπτώσεις του στην Ανάπτυξη
Ο “εμπορικός ανταγωνισμός” που ξεκίνησε υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηριστεί ως “παραλογισμός” σε “αυτή τη φάση της ανθρωπότητας”, καθώς εμποδίζει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου αφιερωμένου στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
“Η επαναφορά του εμπορικού ανταγωνισμού και των δασμών αυτή τη στιγμή είναι εντελώς παράλογη”,τόνισε ο Μακρόν από το βήμα του συνεδρίου των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται στη Σεβίλλη,νότια Ισπανία. Χωρίς να αναφέρει άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον πρόεδρό τους,επικέντρωσε την κριτική του στους τελωνειακούς δασμούς που έχουν επιβληθεί κατά “των χωρών που επιθυμούν να προχωρήσουν στην οικονομική τους ανάπτυξη”.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι απαιτείται μια ριζική αναθεώρηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ώστε να “ευθυγραμμιστεί με τους στόχους μας για την καταπολέμηση των ανισοτήτων” καθώς και με τους “κλιματικούς μας στόχους”. Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η ελευθερία και η δικαιοσύνη στο διεθνές εμπόριο, αντί να επικεντρωνόμαστε σε περιορισμούς και δασμούς που χρησιμοποιούνται από ισχυρούς παίκτες ως μέσα εκβιασμού.
Επιπλέον, ο Μακρόν επισήμανε ότι πέρα από τον εμπορικό πόλεμο, η αμερικανική αποχώρηση από τις χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη έχει αρνητικές συνέπειες. Οι “εντάσεις στα δημόσια οικονομικά” σε πολλές πλούσιες χώρες έχουν περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα χρηματοδότησης διεθνούς αλληλεγγύης.
Για άλλη μια φορά εξέφρασε την υποστήριξή του για μια μεταρρύθμιση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να διευκολυνθούν οι προσπάθειες κατά της φτώχειας αλλά και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτή η αρχή αποτελεί θεμελιώδη αξία στο Συμφώνου Προόδου για τους Λαούς και τον Πλανήτη (Pacte pour le progrès, les peuples et la planète /4P), το οποίο ιδρύθηκε το 2023 στο Παρίσι με συμμετοχή 73 χωρών.