«Μαρινάκης: Κλείνει η δίοδος προς την Ελλάδα – Το ισχυρό μήνυμα για το μεταναστευτικό»
«Έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό ζήτημα με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στη Λιβύη ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Πρώτον με νομοθετική ρύθμιση η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα η Ελλάδα προχωράει στην

Έκτακτες ρυθμίσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα λόγω των εξελίξεων στη Λιβύη
«Έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό ζήτημα με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στη Λιβύη ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αρχικά, μέσω νομοθετικής ρύθμισης που κατατέθηκε χθες και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, η Ελλάδα προχωρά στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες σε όσους φτάνουν από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση που βασίζεται στην ίδια νομοθετική επιχειρηματολογία που είχε χρησιμοποιηθεί επιτυχώς κατά την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. «Όσοι εισέρχονται παράνομα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται», υπογράμμισε.
«Δεύτερον, δημιουργείται μια μόνιμη κλειστή δομή στην Κρήτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τη διαχείριση εκείνων που εισέρχονται παράνομα και οι αιτήσεις ασύλου τους δεν θα εξετάζονται.Τρίτον, συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη τόσο με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης όσο και με τις αρχές της ανατολικής πλευράς», συμπλήρωσε.
Επίσης ανέφερε ότι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «το πολεμικό ναυτικό, το ελληνικό Λιμενικό Σώμα και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης ώστε να αποτραπεί η αποχώρηση αυτών των σκαφών από τις ακτές ή αν αυτό συμβαίνει, σε συνεργασία – όπου είναι εφικτό – οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν πίσω πριν μπλέξουν στα διεθνή ύδατα». Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει». Αυτό απευθύνεται στους διακινητές αλλά και στους πιθανούς πελάτες τους ότι τα χρήματα τους μπορεί πλέον να είναι χαμένα καθώς η πρόσβαση μέσω θάλασσας γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Το επόμενο θέμα της ενημέρωσης αφορούσε στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ σχετικά με την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας καθώς επίσης και στην καταπολέμηση της βίας στα Πανεπιστήμια που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. «Η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντική νομοθέτηση ανταγωνίζοντας στις απαιτήσεις για ουσιαστική προστασία της ακαδημαϊκής ζωής ενώ σέβεται την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ» είπε ο κ. Μαρινάκης.
Στην συνέχεια ανέφερε πως η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει έξι βασικούς άξονες: ενίσχυση ποινικών κανονισμών, καθ establishment μηχανισμού άμεσης αντίδρασης, εξορθολογισμό διαδικασιών πειθαρχίας καθώς επίσης λογοδοσία υπευθύνων. Επίσης περιλαμβάνει τεχνικά μέσα ελέγχου πρόσβασης καθώς επίσης αποζημίωση υπαιτίων ζημιών δημόσιας περιουσίας.
“Περίπου 35.000 φοιτητές”, συνέχισε “που έχουν ολοκληρώσει το 75% των μαθημάτων τους θα έχουν δικαίωμα ολοκληρώσεων εντός δύο εξαμήνων”. Αντίστοιχα περίπου 290.000 ανενεργοί φοιτητές θα διαγραφούν από τα μητρώα λόγω μη συμμόρφωσης στα παραπάνω κριτήρια.
“Με αυτές τις νέες ρυθμίσεις μπαίνει τάξη”, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας πως “ενδυναμώνουμε τη διαφάνεια αλλά κι αξιοπιστία των ελληνικών ΑΕΙ”.
Σχετικά θέματα υποδομών
“Σε τρεις κύριους πυλώνες βασίζεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου”, δήλωσε ο Μαρινάκης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Βουλή.
Νέα Μέτρα για το Μεταναστευτικό Ζήτημα και την Ακαδημαϊκή Ελευθερία
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης προς τους πολιτικούς συντάκτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε έκτακτες ρυθμίσεις σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις αποφάσεις του από το βήμα της Βουλής χθες.
Αρχικά, η Ελλάδα προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε χθες και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Αυτή περιλαμβάνει την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες σε άτομα που φτάνουν από τη Βόρεια Αφρική μέσω θαλάσσιων διαδρομών. «Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση η οποία στηρίζεται ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι παράνομοι μετανάστες θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται.
Δεύτερον, σχεδιάζεται η δημιουργία μίας μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη για να διαχειριστεί το φαινόμενο σε τοπικό επίπεδο, όπου θα κρατούνται οι παράνομοι εισερχόμενοι και οι αιτήσεις ασύλου τους δεν θα εξετάζονται. Τρίτον, συνεχίζονται οι συνομιλίες με τις αρχές της Λιβύης τόσο με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Δύσης όσο και με εκείνη της Ανατολής. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να συνεργαστούν ώστε να αποτραπεί η αποχώρηση πλοίων από τις λιβυκές ακτές ή να επιστρέφουν πίσω πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα.
«Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει»,τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους διακινητές αλλά και στους υποψήφιους πελάτες τους.
Νομοσχέδιο ΥΠΑΙΘΑ για Ακαδημαϊκή Ελευθερία
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές νομοθετικές αλλαγές ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας της ακαδημαϊκής ζωής ενώ σέβεται την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων.
Το σχέδιο νόμου στοχεύει στη διόρθωση προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί στο υπάρχον πλαίσιο νόμων καθώς επίσης θεμελιώνει ένα συνεκτικό σύστημα δράσεων κατά της βίας στα πανεπιστήμια. Περιλαμβάνει έξι βασικούς άξονες όπως:
- Ενίσχυση ποινικών μέτρων:
- Mηχανισμός άμεσης αντίδρασης:
- Eξορθολογισμός πειθαρχικών διαδικασιών:
- Aξιοποίηση τεχνικών μέσων ελέγχου:
- Aποζημίωση υπαιτίων ζημιών δημόσιας περιουσίας:
- Eθνικό Παρατηρητήριο Βίας:
Eπιπλέον, καθορίζεται νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τη διάρκεια φοίτησης στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς επίσης μηχανισμός «τελευταίας ευκαιρίας» για ενεργούς φοιτητές ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός δύο επιπλέον εξαμήνων.
Σχέδιο Νόμου Υπουργείου Υποδομών
Tο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου μέσω τριών βασικών πυλώνων:
- Anavathmisi asfaleias kai tecnikis epopteias :
- I ίδρυση ενός ενιαίου κέντρου εποπτείας;
- I υποχρεωτική εγκατάσταση καμερών;
Σημαντικές Εξελίξεις στη Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους και Υποστηρικτικά Προγράμματα
Η συμβολή του εξωδικαστικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους είναι αξιοσημείωτη, με τον συνολικό αριθμό των επιτυχών ρυθμίσεων να φτάνει τις 38.567, οι οποίες αντιπροσωπεύουν αρχικές οφειλές αξίας 12,7 δισ. ευρώ. Τον Ιούνιο, 3.965 ευάλωτα νοικοκυριά καθώς και 155 άτομα με αναπηρία επωφελήθηκαν από τις διαθέσιμες ρυθμίσεις οφειλών που έχουν θεσπιστεί υποχρεωτικά. Επιπλέον, 222 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς μέσω της δυνατότητας προκαταβολής.
Τα στοιχεία του Ιουνίου αποδεικνύουν ότι η αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων από τον Μάιο σε συνδυασμό με τις πρόσφατες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό προσφέρει βιώσιμες λύσεις που καλύπτουν ουσιαστικά τη μεσαία τάξη.
Πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»
Ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» θα ωφελήσει περίπου 2.500 άτομα με αναπηρία στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με δημόσια δαπάνη ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ,η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει την ανεξάρτητη διαβίωση καθώς και την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ατόμων που έχουν κινητικές ή/και αισθητηριακές αναπηρίες.
Οι δικαιούχοι είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας πάνω από το 67%, τα οποία διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας και έχουν ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ. Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης μπορεί να φτάσει μέχρι τα 14.500 ευρώ: συγκεκριμένα,έως τα 12.000 ευρώ για κινητική αναπηρία,έως τα 5.000 ευρώ για αισθητηριακή αναπηρία ή μέχρι τα 14.500 ευρώ σε περίπτωση συνδυασμού των δύο τύπων αναπηρίας.
Νέο Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης Εργαζομένων
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης εργαζομένων σχετικά με θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης διακρίσεων στον εργασιακό χώρο, μια πρωτοβουλία που προάγει την ισότητα στους επαγγελματικούς χώρους.
Aναμένονται περίπου 80.000 εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό όπου θα λάβουν αποζημίωση ύψους100 ευρώ μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης καθώς επίσης ενός τεστ αξιολόγησης.
Η πλατφόρμα συμμετοχής είναι ήδη ενεργή αλλά λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες που επιλύονται παράλληλα.
Η διαδικασία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Αυγούστου.