21/03/2025

Μεγάλο σοκ η χρεοκοπία του ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού ομίλου FTI – Χιλιάδες τουρίστες και εργαζομενοι σε αδιέξοδο

Η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν το πρωί για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος.

Αυτή η εξέλιξη δεν έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία», καθώς ήταν γνωστά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η χρεοκοπία του ομίλου FTI έχει προκαλέσει ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι κάνουν λόγο για «πλήγμα στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας»,

«Ο κλάδος βασίζεται στην εμπιστοσύνη – Το τουριστικό “γίγνεσθαι” αντιμετωπίζει μία περιπέτεια»
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, τονίζει πως «πέρυσι, ταξίδεψαν στην Κρήτη περίπου 150.000 τουρίστες με τον FTI και λόγω ορισμένων προβλημάτων, η εκτίμηση για εφέτος είναι στο μισό, οι οποίοι θα εμπιστευθούν άλλους tour operators.

Βασικό μας μέλημα είναι οι περίπου 4.000 και πλέον πελάτες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο νησί, να ολοκληρώσουν κανονικά τις διακοπές τους, να αναχωρήσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την κρητική φιλοξενία, όπως κάναμε μερικά χρόνια νωρίτερα με την Thomas Cook και το εισπράξαμε μεταγενέστερα».

«Όλοι έχουν ενημερωθεί και συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ο τρίτος μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός της Ευρώπης και ένας από τους σημαντικότερους για την Κρήτη, αποχωρεί από το “παιχνίδι” και έτσι, κλονίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των πελατών και των tour operators και κατ’ επέκταση των γραφείων, των ξενοδόχων και των πρακτόρων.

Ο κλάδος βασίζεται στην εμπιστοσύνη και αυτό με ανησυχεί περισσότερο. Το τουριστικό “γίγνεσθαι” αντιμετωπίζει μία περιπέτεια, όπως συνέβη και με την Thomas Cook.

Η επιστροφή των ταξιδιωτών είναι εξασφαλισμένη από τις εταιρείες που συνεργάζονται με τους tour operators. Οι πελάτες θα επιστρέψουν κανονικά με πτήσεις στην πατρίδα τους, αυτό είναι σίγουρο», σημειώνει εν συνεχεία.