«Μεσόγειος: Το Επίκεντρο της Κλιματικής Κρίσης»
Με αφορμή το κύμα καύσωνα στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες, ο γερμανικός Τύπος ασχολείται έντονα με τις εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής – και με τις προεκτάσεις της για την οικονομία. Έτσι, στο κλίμα των ημερών, ας δούμε μερικά από αυτά τα δημοσιεύματα που αφορούν συγκεκριμένα την Ελλάδα. Η αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου

Η Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις της στην Ελλάδα
Με αφορμή το πρόσφατο κύμα καύσωνα που πλήττει τη Γερμανία, ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τις επιδράσεις της στην οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε ορισμένα άρθρα που σχετίζονται ειδικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου προκαλεί ανησυχίες στους επιστήμονες, καθώς οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Berliner Morgenpost, αν και οι φετινές θερμοκρασίες στην Ελλάδα θεωρούνται «ήπιες» για αυτήν την περίοδο του χρόνου, η θάλασσα έχει ήδη ξεπεράσει τα φυσιολογικά επίπεδα:
«Η Μεσόγειος θερμαίνεται περίπου 20% ταχύτερα απ’ ό,τι οι ωκεανοί κατά τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό την καθιστά και ‘hotspot’ της κλιματικής αλλαγής. Αυτό δεν απειλεί μόνο πολλά θαλάσσια είδη.Η Météo-France προειδοποιεί ότι οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες στη θάλασσα θα οδηγήσουν σε περισσότερες ‘τροπικές νύχτες’ στη Μεσόγειο, δηλαδή νύχτες με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων.
(…) Η Ελλάδα έχει ήδη βιώσει τις συνέπειες αυτού του φαινομένου. Μετά από ένα σύντομο κύμα καύσωνα πριν από λίγες ημέρες, η βόρεια Ελλάδα επλήγη από ισχυρές καταιγίδες συνοδευόμενες από έντονες βροχοπτώσεις και χαλάζι. Οι μνήμες από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Ντάνιελ τον Σεπτέμβριο του 2023 επανέρχονται στο προσκήνιο.»
Taz: Μπορεί να γίνουν χειρότερα;
Στη Χίο ξεκίνησαν όλα σύμφωνα με την taz αναφερόμενη στις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι. Όπως κάθε χρόνο έτσι κι αυτή τη φορά οι αρχές έχουν λάβει μέτρα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που διαρκεί από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο σημειώνεται ότι παρά τις προσπάθειες πρόληψης «μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί 7.208 εκτάρια λόγω επτά μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα.»
«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών εκτάσεων που κάηκαν το προηγούμενο έτος πριν καν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος».
Όπως αναφέρει η taz, «η κλιματική αλλαγή είναι ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από αυτή την κατάσταση: Επιπλέον, αυτή τη χρονική περίοδο φυσούν συνήθως ισχυροί βόρειοι άνεμοι (μελτέμια) που επιταχύνουν τη διάδοση των πυρκαγιών.» Το άρθρο υπογραμμίζει πως ακόμη κι η Αθήνα δεν είναι ασφαλής: «Οι Έλληνες αναρωτιούνται: Χειρότερα δεν γίνεται – ή μήπως γίνεται;»
Οικονομικές Επιπτώσεις των Καυσώνων
«Τα κύματα καύσωνα έχουν αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα», σημειώνει έρευνα της Allianz όπως μεταδίδει η Frankfurter allgemeine Zeitung.
Στην έκθεση αναφέρεται πως «μία ημέρα με θερμοκρασία πάνω από τους 32 βαθμούς Κελσίου έχει παρόμοια επίδραση (στην οικονομία) όπως μια μισής ημέρας απεργία». Τα κύματα ζέστης ενδέχεται να μειώσουν φέτος την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό πλήττει κυρίως χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως Ιταλία (-1,2%),Ισπανία (-1,4%) αλλά επίσης κι η Ελλάδα (-1%). Αντίθετα στον πιο δροσερό Βορρά όπως πχ στη Γερμανία οι απώλειες είναι μόλις στο -0,1%.