«Μετά τη Συνάντηση Γεραπετρίτη – Χάφταρ: Τι Φέρνει η Επόμενη Μέρα»
Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα από την συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χαλίφα Χάφταρ στην Βεγγάζη. Ο Στρατάρχης εξέπεμψε ισχυρά μηνύματα προσέγγισης με την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να απομακρύνεται η συζήτηση για την κύρωση του ανυπόστατου και παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Του Χρήστου Μαζανίτη Σε εγκάρδιο κλίμα, ο Χαλίφα Χάφταρ υποδέχθηκε τον Γιώργο Γεραπετρίτη και

Συγκρατημένη Αισιοδοξία στην Αθήνα από τη Συνάντηση Γεραπετρίτη με Χαλίφα Χάφταρ στη Βεγγάζη
Η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στη Βεγγάζη προκάλεσε συγκρατημένη αισιοδοξία στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Στρατάρχης έστειλε ισχυρά μηνύματα προσέγγισης προς την Ελλάδα, ενώ φαίνεται ότι η συζήτηση για την κύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου απομακρύνεται.
Ο Χαλίφα Χάφταρ υποδέχθηκε εγκάρδια τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και την ελληνική αντιπροσωπεία το απόγευμα της Κυριακής (6 Ιουλίου), συνοδευόμενος από τους γιους του, Σαντάμ και Σεντίκ. Η παρουσία τους υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης σε ανώτατο επίπεδο, καθώς ο Σαντάμ είναι υπουργός Άμυνας και ο Σεντίκ επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον στρατηγό, ο κ. Γεραπετρίτης είχε επίσης επαφή με τον Μπελγκασέμ Χάφταρ, που ηγείται του οργανισμού Ανασυγκρότησης. Ο στρατάρχης εξέπεμψε μήνυμα σταθερότητας στις σχέσεις με την Ελλάδα σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, «κλείνοντας το μάτι» ότι δεν θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο που ελέγχει να προχωρήσει στην κύρωσή του. Επιπλέον,σημαντική ήταν η δήλωση για επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ που είχαν διακοπεί το 2010 λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Λιβύη.
Μετανάστευση
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό της μεταναστευτικής κρίσης εν μέσω αυξανόμενων αφίξεων παράνομων μεταναστών κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Συνολικά 686 παράνομοι μετανάστες αποβιβάστηκαν στις ακτές της Κρήτης μέσα σε 24 ώρες από έξι διαφορετικές βάρκες που ξεκίνησαν από το λιμάνι Τομπρούκ υπό τον έλεγχο των δυνάμεων Χάφταρ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπήρξε συμφωνία για ενίσχυση των ελέγχων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα.
Η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Μάγκνους Μπρούνερ στη Λιβύη αυτή την Τετάρτη μαζί με τους υπουργούς Μετανάστευσης Ελλάδας και Ιταλίας αναμένεται να έχει ιδιαίτερη σημασία.
Aλλαγή στάσης
Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στάσης εκ μέρους της Βεγγάλης μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην πρόοδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Η συγκρατημένη αισιοδοξία εκδηλώνεται μέσα από τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση: «Με τη Λιβύη μας ενώνουν κοινές ιστορίες και παραδόσεις», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση».
Οικονομικές Προοπτικές
Mια άλλη διάσταση αφορά την οικονομική στήριξη προς τη Λιβύη στους τομείς εμπορίου, επενδύσεων και ενέργειας. Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα θαλάσσια τεμάχια εντός της λιβυκής ΑΟΖ σημειώνοντας πως οι αμερικανικές εταιρείες δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν αν υπάρξει παραβατικότητα ή αμφισbetaτήσεις διεθνών πρακτικών.
XáftaR’s Stance and Future Plans
“Είστε οι πλησιέστεροί μας”,δήλωσε χαρακτηριστικά ο ХáфтаR αναφερόμενος στις σχέσεις συνεργασίας στον έλεγχο μεταναστευτικών ροών μέσω θάλας αλλά κι εδάφους.
Παρά τα θετικά μηνύματα όμως η ελληνική διπλωματία κρατά χαμηλές προσδοκίες ενώ σχεδιάζεται άμεσα επιχειρηματική αποστολή στη Βεγγάζη υπό το Υπουργείο Εξωτερικών για συμφωνίες επενδύσεων.
Schemes for Escalation in Migration Issues
“Υπάρχει σχέδιο κλιμάκωσης στην Λιβύη”, αποκάλυψε αξιωμένος αξιωτής σύμφωνα πάντα σε δημοσιεύματα.
Μέχρι πρόσφατα οι κακέςκαιρίες περιόρισαν τις αφίξεις αλλά πλέον καταγράφονται αυξανόμενες ροές.
Αυτό οδηγεί σε σκέψεις εφαρμογής σχεδίου κλιμάκωσης συμπεριλαμβανομένων περισσότερων πλοίων ΠΝ στην περιοχή ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.
Το μήνυμα είναι σαφέστατο: “Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι”.