K. Μητσοτάκης: Επιταχύνουμε προς το μέλλον- Κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ καθαρά
Με αναφορά στον κατώτατο μισθό αρχίζει η εβδομαδιαία απολογιστική ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι με σταθερά και όχι βιαστικά βήματα, η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο: κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ καθαρά το 2027. Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη Καλημέρα! Άλλαξε η ώρα, αλλά όχι και το κυριακάτικο ραντεβού

Η εβδομαδιαία αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά με την αναγγελία για τον κατώτατο μισθό, επισημαίνοντας ότι η δέσμευσή μας παραμένει σταθερή: «κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ καθαρά το 2027» με προσεκτικά βήματα.
Καλημέρα σε όλους! Η ώρα μπορεί να άλλαξε, αλλά το κυριακάτικο ραντεβού μας παραμένει. Σήμερα θα κάνουμε μια εκτενή ανασκόπηση – πιθανώς έχετε αρχίσει να το συνηθίζετε – με δράσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα και πολλές πληροφορίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Ξεκινώ αμέσως με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά και τις παροχές ανεργίας καθώς και άλλες επιδοτήσεις στον δημόσιο τομέα.
Συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε καθαρό όφελος ύψους 34 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενους χωρίς παιδιά και 43 ευρώ για εκείνους με δύο ή περισσότερα παιδιά. Ετησίως (14 μισθοί),οι εργαζόμενοι αυτοί κερδίζουν αντίστοιχα 473 και 606 ευρώ. Από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι χωρίς παιδιά έχουν λάβει συνολικά επιπλέον καθαρές απολαβές ύψους περίπου 2.730 ευρώ ετησίως, ενώ οι γονείς έως και 3.010 ευρώ.
Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην ενδέκατη θέση ανάμεσα στις είκοσι δύο χώρες της ΕΕ όσον αφορά τον μικτό βασικό μισθό και στην δέκατη τρίτη ως προς την αγοραστική δύναμη. Με αυτή τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό ωφελούνται άμεσα πάνω από 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Όπως ανέφερα προηγουμένως, οι βασικοί μισθοί στο Δημόσιο αυξάνονται κατά επιπλέον ποσό των τριάντα ευρώ μηνιαίως σε συνδυασμό με τα εβδομήντα ευρώ που είχαν ήδη δοθεί στους υπαλλήλους το προηγούμενο έτος – αυτές είναι οι πρώτες αυξήσεις μετά από δεκατέσσερα χρόνια.
Οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους ανέρχονται συνολικά σε είκοσι δύο από το έτος του ’23 μέχρι σήμερα κι έχουν κοστίσει περίπου δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς έναν πρόσθετο έναμισι μήνα πληρωμών για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Επιπλέον, οι αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα αυξηθούν κατά ποσοστά μεταξύ δεκατρία έως είκοσι τοις εκατό στο πλαίσιο της στρατηγικής ατζέντας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον εξορθολογισμό των δαπανών καθώς επίσης λόγω της ευρωπαϊκής στήριξης στις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας.
“Στόχος μας είναι ένα στράτευμα αξιοκρατίας που λαμβάνει πλήρη υποστήριξη ώστε να διαφυλάξει τα σύνορά μας.”
Aυτές οι αλλαγές συνοδεύονται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οικοδόμησης νέων στρατιωτικών κατοικιών καθώς επίσης σημαντική αύξηση στις αποζημιώσεις των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών μαζί με σύγχρονες υπηρεσίες ασφάλειας υγείας αλλά κι εκπαίδευσης στη χρήση νέων τεχνολογιών.
Eίναι γνωστό ότι τα εισοδήματα στη χώρα παραμένουν χαμηλά παρά τις πρόσφατες αυξήσεις κι αυτό έχει δημιουργήσει πίεση σε πολλά νοικοκυριά. Γι’ αυτό δεν επαναπαυόμαστε: “Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε γρηγορότερα απ’ ότι η υπόλοιπη Ευρώπη ώστε να μειώσουμε τη διαφορά στα εισοδήματα”.
“Με συνεπή βήματα η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο: κατώτατος μισθός στα950€ καθαρά μέχρι το τέλος του ’27.”
Εξέλιξη Δημόσιων Υπηρεσιών και Τεχνολογίας
Από το 2023, παρατηρούμε ότι το ποσοστό των υπαλλήλων που αξιολογούνται ως «άριστοι» έχει φτάσει μόλις το 9%. Αυτό δεν οφείλεται σε μείωση των ικανοτήτων τους, αλλά στην πρώτη φορά που έχουμε μια πιο ακριβή και αντικειμενική εικόνα της κατάστασης. Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό,καθώς αναλύει τις φόρμες αξιολόγησης και εντοπίζει περιπτώσεις όπου οι αξιολογήσεις είναι απλώς τυπικές χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι η πρόθεσή μας δεν είναι τιμωρητική. Αντιθέτως, συνοδεύεται από εξατομικευμένους στόχους και σχέδια ανάπτυξης για κάθε υπάλληλο ξεχωριστά, προκειμένου να γίνουν πιο παραγωγικοί στη δουλειά τους.
Η αναμόρφωση του πειθαρχικού κώδικα θα επιφέρει ταχύτερα αποτελέσματα για εκείνους που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εργασίας τους. Παράλληλα με την εσωτερική αξιολόγηση, η γνώμη των πολιτών που χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες είναι εξίσου σημαντική για εμάς. Σύντομα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες θα συμμετάσχουν σε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών που χρησιμοποιούν.Ο τελικός κριτής πρέπει να είναι η κοινωνία.
Προχωρώντας τώρα σε μια κρίσιμη τεχνολογική υποδομή: τον «ΔΑΙΔΑΛΟ». Αυτή η υποδομή θα δώσει τη δυνατότητα στο Δημόσιο αλλά και στους ιδιώτες να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη υπολογιστική του δύναμη. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους υπερυπολογιστές στην Ευρώπη και κατατάσσεται μεταξύ των 20 ταχύτερων παγκοσμίως. Η σύμβαση κατασκευής του υπεγράφη πρόσφατα με την Hewlett Packard Enterprise στο Λαύριο όπου θα εγκατασταθεί.
Το έργο αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό 58,9 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς επίσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EuroHPC JU. Η δημιουργία αυτού του υπολογιστή ήταν καθοριστικής σημασίας ώστε η Ελλάδα να επιλεγεί ανάμεσα στις επτά πρώτες χώρες της Ευρώπης -ανάμεσα στις συνολικά δεκατρείς- οι οποίες θα αποκτήσουν δικό τους AI Factory.
Ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» αναμένεται να στηρίξει ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια καθώς επίσης δημόσιες υπηρεσίες και νεοφυείς επιχειρήσεις στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών και υπηρεσιών—προγράμματα δηλαδή που μέχρι σήμερα υλοποιούσαμε στο εξωτερικό.
Με λίγα λόγια, ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» θέτει τη χώρα μας στη σωστή κατεύθυνση της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης προσφέροντας τα εργαλεία ώστε να συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για παραγωγική αυτονομία στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
Aξιοσημείωτη είναι επίσης η περίπτωση της Αναστασίας Σιάπκα, μίας νεαρής Ελληνίδας δικηγόρου που συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις είκοσι γυναίκες παγκοσμίως οι οποίες διακρίνονται στην έρευνα γύρω από τις ηθικές προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Με καταγωγή από το Κιλκίς κι έχοντας αποφοιτήσει από δημόσιο σχολείο καθώς επίσης πανεπιστήμιο απέδειξε ότι παρά τις δυσκολίες υπάρχουν αξιόπιστοι άνθρωποι στον τόπο μας.
Η Αναστασία αντιπροσωπεύει μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες επιστήμονες την Ελλάδα που μας κάνει περήφανους.
Εστιάζουμε στη γνώση μέσω του δημόσιου σχολείου το οποίο φέτος ενισχύεται μέσω νέων δομών όπως τα Δημόσια Ωνάσεια σχολεία τα οποία ξεκινούν λειτουργία τον Σεπτέμβριο μαζί με Πρότυπα Πειραματικά κι Εκκλησιαστικά Σχολεία—όλα αυτά εκπαιδευτικά ιδρύματα υψηλών επιδόσεων στα οποία παρατηρούνται λιγοστά περιστατικά εκφοβισμού (bullying) ενώ διαθέτουν εκπαιδευτικούς υψηλής κατάρτισης.
Το ενδιαφέρον γονιών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο όσον αφορά την εισαγωγή παιδιών στα συγκεκριμένα σχολεία μέσω κληρώσεων ή εξετάσεων δεξιοτήτων.
Aπό τη δημόσια παιδεία περνάμε τώρα στη δημόσια υγεία: ένα κομμάτι συχνά παραγνωρισμένο αλλά κρίσιμο στον αγώνα κατά σπάνιων ασθενειών μέσω κλινικών δοκιμών στα μεγάλα νοσοκομεία μας οι οποίες σώζουν ζωές χάρη στις πρωτοπόρες θεραπείες τους.
Από περίπου 100 δοκιμές το 2019 φθάνουμε πλέον στις 564 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους—a record number for Greece! Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει στόχο έως το 2025 αυτές οι δοκιμές ν’ ανέλθουν στις 600 ενώ έως το 2027 στους χιλιάδες!
Aναφερόμαστε ακόμα σε έναν άλλο σημαντικό πυλώνα: τον στρατό μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος γνωστό ως «Θώραξ». Ήδη έχουν γίνει συμφωνίες ύψους €48 εκατ., χρηματοδοτούμενες κυρίως απ’ ευρωπαϊκά κονδύλια! Ο Θώραξ συλλέγει δεδομένα απ’ πολλές πηγές (ραντάρ μη επανδρωμένα α/φη κάμερες) βοηθώντας έτσι στην άμεση λήψη αποφάσεων απέναντι σύγχρονες υβριδικές απειλές!
Aυτό ήταν ένα μικρό δείγμα των εξελίξεων γύρω απο διάφορους πυλώνες δημοσίων πολιτικών όπως παιδείας υγείας & άμυνας! Ακολουθούν πολλά ακόμη βήματα προς μία καλύτερη κοινωνικά & οικονομικά βιώσιμο μέλλον!
Ενημέρωση για Καθαρισμούς Οικοπέδων και Αθλητικά Νέα
Σε δύο ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα όπου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν καθαρά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.Η διαδικασία αυτή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Απριλίου. Πέρυσι, είχαν καταγραφεί συνολικά 830.000 δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων, γεγονός που συνέβαλε στην αποτροπή πυρκαγιών από περιουσίες ακόμα και σε μεγάλες εστίες όπως εκείνη στον Βαρνάβα.
Η προστασία από τις πυρκαγιές είναι ευθύνη όλων μας. Για το λόγο αυτό, εκτός από την υπευθυνότητα των πολιτών, είναι απαραίτητο οι Δήμοι να εντείνουν τους ελέγχους τους ώστε να συμβάλλουν στην ασφάλεια ανθρώπων και περιουσιών καθώς και στο φυσικό περιβάλλον.
Σχετικά με την ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος, προχωρούμε στην πρόσληψη 2.500 εποχικών πυροσβεστών φέτος, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό σε 18.000. Για πρώτη φορά οι «δασοκομάντος» θα φτάσουν περίπου στους 1.600 από 1.150 πέρυσι, ενώ πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν καν τέτοιες μονάδες.
Η πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών θα διαρκέσει πλέον οκτώ μήνες αντί έξι λόγω της επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με τις φωτιές να ξεκινούν ήδη από τον Μάρτιο.
Έχουν γίνει επίσης αλλαγές για την ενίσχυση του δυναμικού των εποχικών πυροσβεστών: έχουμε αυξήσει το όριο ηλικίας σε ορισμένες κατηγορίες (όπως για τους οδηγούς) και παρέχουμε επιπλέον 10 μόρια στους εποχικούς που έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στο παρελθόν ώστε να έχουν προβάδισμα στις προσλήψεις.
Η ενδυνάμωση του πυροσβεστικού σώματος είναι κρίσιμη στη σημερινή συγκυρία της κλιματικής κρίσης που πλήττει τον πλανήτη μας.Ωστόσο η πρόληψη και η εγρήγορση όλων μας -πολιτών και φορέων- παραμένει ζωτικής σημασίας.
Τοπικά Έργα Σημαντικά για την Κοινότητα
Πριν ολοκληρώσω αυτήν την ανακοίνωση θέλω να αναφερθώ σε ένα έργο μεγάλης σημασίας για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής μας: ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του νότιου κλάδου της γέφυρας του Αξιού Ποταμού, εξασφαλίζοντας τη δομική επάρκεια της παλιάς γέφυρας.
Γνωρίζω ότι πολλοί Θεσσαλονικείς αντιμετώπισαν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αλλά ήταν απαραίτητο να διασφαλιστεί σωστά η στήριξη της γέφυρας καθώς πάντα προηγείται η ασφάλεια πριν από την άνεση.
Kλείνοντας θέλω να συγχαρώ τα παιδιά της Εθνικής Ποδοσφαίρου που με την εξαιρετική εμφάνιση τους στη Γλασκώβη ανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία UEFA ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη! Η εικόνα μιας ομάδας – οικογένειας γεμάτης σύμπνοια και πειθαρχία αναδεικνύει το ταλέντο τους περισσότερο κι απ’ όλες τις νίκες!
Mε ιδιαίτερη συγκίνηση σημειώνω ότι δύο ποδοπαίκτες όπως ο Κωνσταντίνος Καρέτσας κι ο Χρήστο Ζαφείρης προτίμησαν τη φανέλα με το εθνόσημο παρά άλλες επιλογές διεθνώς λόγω αγάπης προς την Ελλάδα υπό τις οδηγίες ενός Σέρβου προπονητή που έχει αγαπήσει τη χώρα μας σαν δεύτερη πατρίδα!
Mεγάλο μπράβο στον Εμμανουήλ Καραλή που πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα άλματα ύψους κατακτώντας αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Κίνα! Συγχαρητήρια επίσης στον Μίλτο Τεντόγλου για όλα όσα έχει προσφέρει έως σήμερα!