«Μητσοτάκης: Η AI Έρχεται για να Φέρει Μια Νέα Τεχνολογική Επανάσταση»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε απόψε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του συλλογικού τόμου που επιμελήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και αν. καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ευριπίδης Στυλιανίδης με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου», στο Ωδείο Αθηνών. Στο κατάμεστο Ωδείο Αθηνών, παραβρέθηκε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας

Παρουσίαση Συλλογικού Τόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το βράδυ στην εκδήλωση παρουσίασης του συλλογικού τόμου που επιμελήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής καθηγητής Νομικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο τίτλος του έργου είναι «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου», και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Ωδείου Αθηνών παρευρέθηκαν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης καθώς και υπουργοί, υφυπουργοί και πλήθος κόσμου.
Κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του,ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη προκαλεί ριζικές αλλαγές στη ζωή μας και μπορεί να σηματοδοτήσει μια τεχνολογική επανάσταση με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με προηγούμενες εποχές. Υπογράμμισε τη σημαντικότητα να αναλύσουμε τις επιπτώσεις της σε κάθε πτυχή της ζωής μας.
“Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να θεωρηθεί ένα εξαιρετικό εργαλείο που ενισχύει την παραγωγικότητα αλλά συνάμα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την αγορά εργασίας”,τόνισε. Επισήμανε επίσης πως η χώρα διαθέτει στρατηγική γύρω από θέματα τεχνητής νοημοσύνης που επικεντρώνεται στη δημιουργία ψηφιακών υποδομών.
Μίλησε ειδικότερα για τρεις παρατηρήσεις σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνης: πρώτον, είναι αναγκαίο να εξεταστούν οι αντίκτυποί της στην οικονομία και κοινωνία· δεύτερον, έχουμε ήδη εκπονήσει μία οργανωμένη στρατηγική στον τομέα αυτό· τρίτον αφορά τις προοπτικές Συνταγματικής Αναθεώρησης εξαιτίας των νέων προκλήσεων που φέρνει αυτή η τεχνολογία.
Αναφερόμενος στον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο μέσω εφαρμογών AI, δήλωσε ότι “κανείς δεν επιθυμεί τα παιδιά μας να αντιλαμβάνονται μια μηχανή ως φίλο τους”. Επιπλέον εξέφρασε αν concerns σχετικά με τα deep fakes και τις πιθανές θετικές ή αρnegative συνέπειες τους στη δημοκρατία μας.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ότι οι εξελίξεις αυτές σχετίζονται άμεσα με τις νέες τεχνολογίες. Έκανε λόγο για τις ευεργετικές συνέπειες που μπορεί να έχει η AI στην καθημερινότητα αλλά ανέφερε επίσης κινδύνους όπως οι deep fakes που ίσως επηρεάσουν τη δημοκρατική διαδικασία.