05/12/2025

Μητσοτάκης: «Πρώτη Προτεραιότητα το 112» σε Συνάντηση με Εθελοντές

«Ήθελα να κάνουμε μία γενικότερη συζήτηση και να ακούσω τις δικές σας ιστορίες, στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας εθελοντισμού. Και να σας πω ότι πραγματικά εκτιμώ ιδιαίτερα την προσπάθεια όλων των ενεργών πολιτών, με τον τρόπο τους να προσφέρουν σε πεδία τα οποία τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που

Μητσοτάκης σε συνάντηση με εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων: Ήταν πρώτη προτεραιότητα για εμένα το «112»

Σημαντικότητα του Εθελοντισμού στην Κοινωνία μας

«Ήθελα να κάνουμε μία γενικότερη συζήτηση και να ακούσω τις δικές σας ιστορίες, στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας εθελοντισμού. Και να σας πω ότι πραγματικά εκτιμώ ιδιαίτερα την προσπάθεια όλων των ενεργών πολιτών,με τον τρόπο τους να προσφέρουν σε πεδία τα οποία τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα»,δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης με εθελοντές στο Μέγαρο Μαξίμου για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει τις προσωπικές εμπειρίες των συμμετεχόντων και ποια ήταν εκείνη η κινητήρια δύναμη που τους οδήγησε στον εθελοντισμό. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι υποστήριξης και ανάπτυξης του εθελοντικού κινήματος, καθώς και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η πολιτική προστασία, το «112», το περιβάλλον και η οδική ασφάλεια.

«Νομίζω ότι σε μία περίοδο όπου οι κοινωνικοί δεσμοί φαίνεται να είναι πιο αδύναμοι από ό,τι στο παρελθόν, οι ιστορίες προσφοράς μας παρέχουν τεράστια δύναμη», επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Ανδρονόπουλος, ιδρυτής της οργάνωσης «Salvia» για την υποστήριξη εγκαυματιών ανέφερε πως ξεκίνησε τον εθελοντισμό μετά από την τραγωδία στο Μάτι όπου κατάφερε με τη μοτοσυκλέτα του να διασώσει 18 ανθρώπους. Τώρα εργάζεται για τη βελτίωση της φροντίδας των εγκαυματιών: «Διεκδικήσαμε τα δικαιώματα που έπρεπε το κράτος να εξασφαλίσει στους εγκαυματίες και πλέον έχουμε καταφέρει μέσω της κυβέρνησης το μητρώο εγκαυματιών». Ανέφερε επίσης πως αν είχαν ειδοποιηθεί νωρίτερα οι πολίτες κατά τη διάρκεια εκείνης της κρίσης θα είχαν σωθεί όλοι.

“Ήταν πρώτη προτεραιότητα για εμένα το ‘112’, όταν μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες το 2019,” τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι τώρα έχουμε δημιουργήσει μια κουλτούρα εκκένωσης στις περιοχές αυτές. “Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα,” πρόσθεσε.

Η Ελένη Ζέρβα από την ομάδα καταδρομέων αναφέρθηκε στη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις διάσωσης στη θεομηνία «Daniel» στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων όπου βοήθησε μια 90χρονη γυναίκα που είχε απομονωθεί: «Ακόμα συζητάμε πώς μπορούμε καλύτερα να βοηθήσουμε άτομα αυτής της ηλικίας ώστε να μπορέσουν εύκολα να επικοινωνούν μαζί μας όταν χρειάζονται βοήθεια». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι αυτό στον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας λαμβάνοντας υπόψη τις πλημμύρες αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές που μπορεί η χώρα μας ν’ αντιμετωπίσει.

Στη συνέχεια, η Βαρβάρα Τσισμετζόγλου μοιράστηκε πώς ξεκίνησε πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών λόγω προσωπικών περιστατικών στην οικογένειά της: “Είναι συγκινητικές οι ιστορίες δωρεών μεταξύ αγνώστους,” σχολίασε επισημαίνοντας ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 250.000 δότες μυελού στην Ελλάδα αποτελώντας έναν θρίαμβο του εθελοντικού κινήματος.

“Μέσα σε αυτήν την προσφορά υπάρχει και μία αίσθηση προσωπικής ολοκλήρωσης,” ανέφερε ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας έτσι τις προσπάθειες για αυξημένη ευαισθητοποίηση στα παιδιά σχετικά με αυτά τα θέματα.

“Δώστε προτεραιότητα στους νέους”, πρότεινε ο Σταμάτης Δαμιανόγλου من يشارك في δράσεις ευαισθητοποίησης στα σχολεία ώστε τα παιδιά ν’ αποκτούν γνώση σχετικά με ζητήματα πολιτικής προστασίας.< / p >

“Υπάρχει ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κρατικών φορέων και ενεργών πολιτών ώστε ν’ ανταποκριθούμε καλύτερα στις προκλήσεις,” πρόσθεσησαν όλοι ενθαρρύνοντας περισσότερους πολίτες ν’ ασχολούνται στον τομέα αυτόν.

Συμπέρασμα

{Όνομα}: Οι δραστηριότητες αυτές δείχνουν πόσο σημαντικός είναι κάθε ένας από τους πολίτες όσον αφορά τον κοινωνικό ιστό κι αποδεικνύουν πως μέσα απ’ τον έγνοια & ανιδιοτέλεια μπορούμε όλοι μαζί ν’ αλλάξουμε προς ένα καλύτερο αύριο!