01/07/2025

«Μητσοτάκης και Ευρωπαίος Επίτροπος: Σημαντικές Συζητήσεις για Εσωτερικές Υποθέσεις και Μετανάστευση»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Magnus Brunner, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η προτεραιότητα εφαρμογής του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και συγκεκριμένα το ζήτημα των επιστροφών, αλλά και των συμφωνιών με τρίτες χώρες για επιστροφές. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης – Τι συζητήθηκε

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Μετανάστευση, Magnus brunner, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις διαδικασίες επιστροφών και στις συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη οι αρχές της ανατολικής Λιβύης να αναλάβουν δράση προκειμένου να περιοριστούν οι ροές προς την Ελλάδα, αποφεύγοντας έτσι τη δημιουργία νέας μεταναστευτικής διαδρομής. Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς ο κ. Brunner προγραμματίζει επίσκεψη στη Λιβύη στις 8 Ιουλίου μαζί με τους Υπουργούς Μετανάστευσης από Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους πραγματοποιήθηκε ο εξής διάλογος (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρόσφατη διπλή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν αρκετά απαιτητική. Ωστόσο, θεωρώ ότι υπήρξε θετική πρόοδος στα ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση. Διαπιστώνω ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τις προτεραιότητες σας καθώς και αυτές της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις επιστροφές – ένα θέμα που είναι επίσης κρίσιμο για μας σε σχέση με την Τουρκία – καθώς και στην καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών προκλήσεων στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Γνωρίζω ότι θα επισκεφθείτε τη Λιβύη σύντομα κι αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Έχουμε παρατηρήσει αυξανόμενη πίεση στη διαδρομή μεταξύ ανατολικής Λιβύης και νότιας Κρήτης κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ελέγξουμε άμεσα.

Magnus Brunner: Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας αλλά κυρίως για τη συνεργασία μας που είναι καθοριστική. Όπως επισημάνατε, η παράνομη μετανάστευση αποτελεί πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ενώ παράλληλα χρειάζεται να εξερευνήσουμε νόμιμες οδούς εισόδου. Αυτό που κάνει η Ελλάδα στην προστασία των κοινών μας συνόρων δεν αφορά μόνο τα ελληνικά σύνορα αλλά συνολικά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό το έργο σας.

Magnus Brunner: Όπως είπατε θα ταξιδέψουμε στη Λιβύη μαζί σας αλλά και τους Υπουργούς από Ιταλία και Μάλτα στο πλαίσιο μιας ενωμένης προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη». Είναι σημαντικό να δείξουμε ενότητα σε αυτά τα ζητήματα ενώ υπάρχουν νομοθετικές παρεμβάσεις υπό συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση.