«Μόσχα: Ιστορικός καύσωνας σπάει 30ετή ρεκόρ θερμοκρασίας»
Η Μόσχα ψήνεται και σήμερα, συνέπεια του καύσωνα που ανέβασε τον υδράργυρο πάνω από τους 35°C, με αποτέλεσμα να «σπάσει» ένα ρεκόρ σχεδόν 30 ετών, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία. Στη ρωσική πρωτεύουσα, το ρεκόρ θερμοκρασίας για τη 10η Ιουλίου ήταν οι 33,4 βαθμοί, που είχαν καταγραφεί το 1996. Χθες, το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε, με

Η Μόσχα υπό την πίεση του καύσωνα
Σήμερα, οι θερμοκρασίες στη Μόσχα συνεχίζουν να αυξάνονται, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 35°C.Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μια νέα καταγραφή ρεκόρ που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, το προηγούμενο ρεκόρ για την 10η Ιουλίου ήταν στους 33,4 βαθμούς Κελσίου και είχε καταγραφεί το 1996. Ωστόσο, χθες αυτό το όριο ξεπεράστηκε καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 33,9°C. Οι προβλέψεις για σήμερα υποδεικνύουν ότι μπορεί να σημειωθεί νέο ιστορικό υψηλό με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 36 βαθμούς.
Ο καύσωνας αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην κεντρική και νότια Ρωσία.Το Ρωσικό Μετεωρολογικό Κέντρο προειδοποιεί ότι οι θερμοκρασίες θα είναι κατά 3-8 βαθμούς υψηλότερες από τα συνηθισμένα επίπεδα για αυτήν την εποχή του χρόνου.
Από την αρχή της εβδομάδας που ο καύσωνας εγκαταστάθηκε στη Μόσχα, πολλοί κάτοικοι έχουν επιλέξει να απομακρυνθούν προς τα εξοχικά τους ή αναζητούν δροσιά στα πάρκα και τα σιντριβάνια της πόλης. Η ζέστη είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους καθώς και για ηλικιωμένους ανθρώπους. «Είναι πολύ δύσκολο για μένα λόγω των φαρμάκων που παίρνω», δήλωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα ονόματι Βαλεντίνα Αλεξαντρόβνα που είναι πλέον 86 ετών. «Δεν θυμάμαι ποτέ ξανά τέτοια ζέστη», πρόσθεσε.
Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν μπάνιο σε μολυσμένες λιμνούλες και κανάλια παρά τις απαγορεύσεις από τις αρχές. «Το νερό είναι βρώμικο αλλά κοντά στο νερό νιώθεις πιο άνετα», είπε ο Ιγκόρ, ένας άνδρας ηλικίας 55 ετών που επισκέπτεται τη Μόσχα από την Κριμαία — τη χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και αρκετό διάστημα σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι φαινόμενα όπως οι καύσωνες και οι ξηρασίες θα γίνουν πιο συχνά στο μέλλον.